Administraţia Trump a cerut Congresului să crească cheltuielile de anul viitor ale NASA cu 1,6 miliarde de dolari, ca ”avans” pentru pregătirile de revenire a americanilor pe Lună până în 2024, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solicitarea de creştere a finanţării, anunţată de preşedintele Trump pe Twitter, are loc la aproape două luni după ce vicepreşedintele Mike Pence a anunţat obiectivul de reducere cu patru ani a termenului NASA de a readuce astronauţi pe Lună pentru prima oară după 1972.

Propunerea de majorare va urca cheltuielile totale ale NASA pentru anul fiscal 2020 la 22,6 de miliarde de dolari. Cea mai mare parte a fondurilor suplimentare vor fi alocate pentru cercetările şi dezvoltarea sistemului de aterizare pe Lună, potrivit unui rezumat al planului pus la dispoziţie de NASA.

”În administraţia mea, readucem NASA la măreţie şi vom reveni pe Lună, iar apoi Marte. Actualizez bugetul pentru a include o sumă suplimentară de 1,6 de miliarde de dolari, astfel încât să revenim în spaţiu în stil mare”, a scris preşedintele pe Twitter.

Obiectivul anterior al NASA era să trimită un echipaj uman pe suprafaţa Lunii până în 2028, după amplasarea unei staţii orbitale lunare până în 2024.

Noul obiectiv accelerat, o iniţiativă care va costa zeci de miliarde de dolari, survine în condiţiile în care NASA a avut dificultăţi în privinţa sprijinului partenerilor privaţi pentru reluarea misiunilor spaţiale lansate de pe pământ american, pentru prima oară de la închiderea programului precedent, în 2011.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a numit solicitarea de majorare a fondurilor drept ”un avans de încredere” din partea Casei Albe.

”Obiectivul nostru este să construim un program care să ne ducă pe Lună cât mai curând posibil”, a declarat Bridenstine reporterilor, într-o conferinţă telefonică.

Bridenstine a mai spus că este optimist că solicitarea lui Trump va atrage sprijin bipartizan în Congres.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.