Pe măsură ce economia Chinei încetineşte, principalul motor de creştere din Asia-Pacific se va deplasa de la a doua cea mai mare economie a lumii către Asia de Sud şi Asia de Sud-Est, potrivit S&P Global, citată de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Se preconizează că economia Indiei va trece în frunte în următorii trei ani, conducând creşterea în regiune.

Creşterea PIB-ul Indiei pentru anul fiscal care se încheie în martie 2024 va atinge 6,4%, a declarat luni agenţia de rating într-un raport separat, aceasta fiind mai mare decât prognoza sa anterioară de 6%.

S&P atribuie schimbarea unei creşteri a consumului intern al Indiei, care a echilibrat inflaţia alimentară ridicată şi activitatea slabă de export.

În mod similar, alte pieţe emergente, cum ar fi Indonezia, Malaezia şi Filipine, urmează să înregistreze o creştere pozitivă a PIB-ului în acest an şi în următorul, datorită cererii interne puternice, se arată în raport.

S&P a redus perspectiva de creştere a Indiei la 6,5% în anul fiscal 2025, faţă de previziunea anterioară de 6,9%, dar se aşteaptă ca creşterea PIB-ului să atingă 7% în anul fiscal 2026.

În comparaţie, se preconizează că creşterea Chinei va ajunge la 5,4% în 2023, cu 0,6% mai mare decât previziunile anterioare ale S&P, în timp ce creşterea în 2024 este de aşteptat să fie de 4,6% - mai mare decât prognoza anterioară de 4,4%.

”Aprobarea recentă de către China a unei emisiuni de obligaţiuni suverane de 1.000 de miliarde de renminbi chinezeşti (RMB) şi permisiunea guvernelor locale de a anticipa parţial cotele de obligaţiuni pentru 2024, au contribuit la prognoza noastră de creştere reală a PIB-ului”, a spus S&P în notă.

Cu toate acestea, agenţia a avertizat că tulburările din sectorul imobiliar al Chinei vor continua să fie o ameninţare pentru economia sa.

”Cererea pentru noi proprietăţi rămâne slabă, afectând fluxurile de numerar ale dezvoltatorilor şi vânzările de terenuri. Pe fondul lichidităţii limitate, vehiculele de finanţare a administraţiei publice locale (LGFV) foarte îndatorate ar putea vedea intensificarea stresului creditului şi ar putea afecta poziţiile de capital ale băncilor chineze”, a declarat Eunice Tan, şefa de cercetare a creditelor în regiunea Asia-Pacific la S&P Global.

În ciuda optimismului S&P pentru regiunea Asia-Pacific, şocurile energetice din războiul Israel-Hamas şi riscul unei aterizări dure a economiei SUA au determinat agenţia de rating de credit să îşi reducă prognoza pentru creşterea economic din regiune (excluzând China) de anul viitor la 4,2%, de la 4,4 %.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.