Compania de stat Transgaz, controlată de Ministerul Economiei, găzduieşte miercuri o întâlnire cu reprezentanţi ai operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia (DESFA), Bulgaria (Bulgartransgaz), Ungaria (FGSZ) şi ai ICGB, compania care dezvoltă interconectarea dintre Grecia şi Bulgaria, în scopul semnării memorandumului privind coridorul vertical de gaze ce ar urma să lege sistemele de transport gaze naturale din România, Ungaria, Austria, Bulgaria şi Grecia, a anunţat compania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Semnarea acestui memorandum este precedată de semnarea unei declaraţii comune de către miniştri ai Energiei din Ungaria, România, Bulgaria şi Grecia şi a unei declaraţii comune a operatorilor de transport. Acestea au fost adoptate în 9 septembrie 2016, cu ocazia reuniunii unui grup la nivel înalt pentru Conectivitatea Reţelelor de Gaze din Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC).

La evenimentul de miercuri vor fi prezente şi reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului, precum şi delegaţi ai Comisiei Europene (CE).

”În calitate de observator, au fost invitaţi să participe şi operatori ai sistemelor de transport gaze naturale din Serbia – SRBIJAGAS, Ucraina – UKRTRANSGAZ, Slovacia – EUSTREAM şi din Republica Moldova – VESTMOLDTRANSGAZ. La ceremonie se aşteaptă şi participarea unor companii cu care Transgaz are relaţii de colaborare, printre care Exxon Mobil, OMV Petrom, Socar România, Black Sea Oil and Gas, Deloitte România”, se arată în comunicat.

Conceptul unui coridor vertical, care va permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspică spre Europa Centrală, s-a conturat la Bruxelles în 2014, în contextul obiectivelor Uniunii Europene (UE) de a diversifica rutele şi sursele de aprovizionare ale statelor membre.

Transgaz este un monopol al transportului de gaze naturale din România, controlat de Ministerul Economiei, care deţine 58,5% din acţiuni. Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 4,9 miliarde lei (1,07 miliarde euro), la ultimul preţ de închidere.

Compania a raportat anul trecut un profit net de 595,7 milioane lei (132,4 milioane euro), în creştere cu 22% faţă de anul precedent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.