Transportatorul naţional de gaze Transgaz a început, în zona Recaş, lucrările de montare a conductelor din proiectul BRUA - dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale pe coridorul Bulgaria - România - Ungaria - Austria, anunţă Consiliul Judeţean Timiş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unui comunicat transmis, miercuri, de Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, prima fază a acestui proiect prevede construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor (judeţul Giurgiu) - Recaş (judeţul Timiş), cu o valoare estimată de 478,6 milioane de euro. Respectiva conductă va avea o lungime de 479 de kilometri, un diametru de aproximativ 80 de centimetri şi presiune de proiectare de 63 bar.

Preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra, a fost, împreună cu directorul general al Transgaz, Ion Sterian, şi echipa de management a acestei companii, în zona Recaş, unde au început lucrările de sudare a conductelor.

"Astăzi (miercuri - n.r.), am vizitat, împreună cu directorul Transgaz, şantierul de la Recaş, unde este punctul de pornire a acestei conducte în partea de vest a ţării noastre, iar apoi am vizitat depozitul de material tubular de la Lugoj. Proiectul BRUA este prioritar atât la nivel judeţean, cât şi la nivel regional şi naţional. Am încredere în profesionalismul Transgaz şi în faptul că această investiţie foarte importantă va fi finalizată în termenele stabilite”, a spus preşedintele Călin Dobra.

La finalizarea fazei I a proiectului BRUA se va asigura fluxul bidirecţional de gaze naturale spre: Bulgaria - prin interconectorul Giurgiu - Ruse, 1,5 miliarde Smc/an (171.000 Smc/h), la 30 bar la graniţă şi Ungaria - prin interconectorul Horia - Csanadpalota, a 1,75 miliarde Smc/an (200.000 Smc/h), la 40 bari la graniţă.

Potrivit Transgaz, conducta se va desfăşura pe o lungime totală de 1.318 kilometri, din care 528 de kilometri pe teritoriul României, unde va traversa 11 judeţe (Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş şi Arad).

În judeţul Timiş, conducta magistrală va trece pe teritoriul comunelor Găvojdia, Coşteiu, Belinţ, Ghizela, Topolovăţu Mare, oraşului Recaş şi municipiului Lugoj.

În Timiş se lucrează în două locuri simultan: lângă Lugoj, la Tapia, şi lângă Recaş, la Petrovaselo.

În cadrul BRUA - Faza I, Transgaz lucrează, din 14 aprilie, la cele trei staţii de comprimare gaze de la Podişor, Jupa şi Bibeşti, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant in valoare 179,3 milioane de euro.

Potrivit Transgaz, proiectul BRUA se urmăreşte atingerea următoarelor obiective: diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a ţărilor europene; transportul spre pieţele europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică; asigurarea pe direcţia Bulgaria a unei capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde m3/an gaze naturale, până la finele anului 2019; dezvoltarea unei capacităţi de transport bidirecţional pe direcţia Ungaria începând cu anul 2019 de până la 4.4 miliarde m3/an; atingerea unui nivel competitiv al costurilor de transport şi implicit al tarifelor de aplicat, comparativ cu alte proiecte energetice, inclusiv în comparaţie cu costurile ce se păstrează relativ înalte ale gazelor naturale lichefiate produse în ţările magrebiene ce reprezinta de altfel şi una din alternativele la gazele naturale; acoperirea tendinţelor de creştere constantă şi previzibilă a consumului în ţările europene pe fondul unei scăderii constante pe termen mediu şi lung a livrărilor de gaze furnizate din zona Rusiei.

Această conductă de transport va permite în viitor interconectarea cu conductele care vor avea ca surse potenţiale de alimentare gazele din Marea Neagră.

Interconectivitatea la scară regională a sistemelor de transport a gazelor naturale va asigura pe termen lung un grad de confort ridicat al populaţiei (dată fiind larga utilizare a acestora ca sursă de încălzire) şi va elimina riscul datorat sincopelor de furnizare, întreţinându-se astfel constantă şi continuă activitatea de tip industrial unde gazele naturale reprezintă elementul fundamental în procesele de producţie, în ansamblul său, proiectul asigurând o continuă şi constantă creştere economică şi întărire a stabilităţii şi securităţii.

Termenul de finalizare este 31 decembrie 2019.

Transgaz SA Mediaş este una dintre cele mai importante companii din portofoliul Ministerului Economiei. Operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale, asigură îndeplinirea strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale, în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.