Transportatorul naţional de energie Transelectrica a anunţat vineri că accelereazã investiţiile pentru modernizarea Reţelei Electrice de Transport în zona Moldovei şi pentru integrarea energiei regenerabile. Compania investeşte peste 150 de milioane de lei în staţiile Smârdan şi Munteni, care vor fi finalizate în anul 2024 şi respectiv trimestrul IV al acestui an şi care vor contribui la continuitatea şi siguranţa în alimentarea cu energie electrică a zonei Moldovei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Modernizarea reţelei electrice de transport şi creşterea potenţialului de integrare a capacitãţii de producere a energiei din resurse regenerabile fac parte dintre obiectivele principale ale Transelectrica”, au transmis Cătălin Niţu, preşedintele directoratului companiei, Corneliu Bogdan Marcu, şi Marius Viorel Stanciu, membri ai directoratului companiei, în cadrul unei vizite de verificare a stadiului investiţiilor derulate în staţiile 400/110/20 kV Smârdan şi 400(220)/110/20kV Munteni.

Transelectrica investeşte peste 150 de milioane de lei în modernizarea şi retehnologizarea acestor două staţii importante pentru asigurarea continuităţii şi siguranţei în alimentarea cu energie electrică a zonei Moldovei.

”Pentru integrarea producţiei din centrale electrice eoliene, Transelectrica implementează proiecte esenţiale de construcţie a unor noi linii electrice aeriene de înaltă tensiune, precum LEA 400 kV Smârdan – Gutinaş şi LEA 400 kV Cernavodă-Stâlpu, douã proiecte realizate cu resurse financiare din fonduri europene”, arată compania.

Staţia 400/110/20 kV Smârdan, a cărei retehnologizare presupune o investiţie de peste 107 milioane de lei, reprezintă un nod important care asigură atât evacuarea puterii excedentare din zona Dobrogea, cât şi alimentarea zonei deficitare a Moldovei. Lucrările vor fi finalizate în anul 2024 şi vor contribui la creşterea siguranţei SEN, precum şi la întãrirea reţelei electrice de transport dintre Dobrogea şi Moldova.

În linia demersurilor de retehnologizare a RET din zona Moldovei se înscrie şi proiectul de modernizare a staţiei 400(220)/110/20 kV Munteni, o investiţie de peste 45 de milioane de lei, aflată într-o etapă avansată de realizare, care va contribui la creşterea siguranţei sistemului de transport şi la crearea condiţiilor de acces la reţea a centralelor eoliene, cât şi a unor noi mari operatori economici din zona Vaslui. Perioada estimatã de finalizare a proiectului de modernizare a staţiei Munteni este trimestrul IV al acestui an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.