Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a demarat vineri lucrările de construcţie a Centrului de Excelenţă în Energetică „Stelian Gal” din Sibiu, cu o investiţie de circa 5 milioane de lei, din fonduri din proprii, în memoria fostului director general al societăţii, decedat la începutul acestui an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Centrul de Excelenţă în Energetică va fi primul de acest tip din România, în care se vor putea realiza pregătiri practice în ceea ce priveşte lucrul sub tensiune”, a anunţat compania.

Centrul de Excelenţă în Energetică „Stelian Gal” Sibiu va fi construit lângă Staţia de 400 kV Sibiu Sud, pe terenul  rămas liber în urma retehnologizării staţiei.

În prima etapă va fi construit Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Tehnologii de Lucru sub Tensiune şi Intervenţie Rapidă în Sistemul Energetic Naţional, care va cuprinde un poligon de antrenament şi testare în domeniul lucrului sub tensiune.

Termenul de realizare a acestei etape este de doi ani, iar lucrările vor fi executate de filiala Smart. În cea de-a doua etapă, vor fi amenajate laboratoare şi săli de curs, termenul fiind de 18 luni.

„Compania are datoria să asigure formarea şi perfecţionarea continuă a specialiştilor energeticieni. Transelectrica are astăzi un fond extraordinar de specialişti, însă din păcate cea mai mare parte a lor se află în a doua parte a activităţii, de aceea eu cred că este imperios necesar acest transfer de cunoştinţe şi de experienţă şi expertiză, pentru a pregăti şi perfecţiona generaţiile următoare de specialişti”, a declarat Corina Popescu, director general excutiv al Transelectrica.

Aceasta spune că centrul de excelenţă este construit la Sibiu în memoria unuia dintre cei mai valoroşi energeticieni, Stelian Gal, ”unul dintre pionierii lucrului sub tensiune”.

Tehnologiile lucrului sub tensiune (LST) permit intervenţia asupra elementelor, liniilor şi staţiilor electrice în vederea reparaţiilor sau modernizărilor, fără a scoate de sub tensiune instalaţia respectivă.

LST aduce importante avantaje atât pentru administratorul reţelei electrice, care îşi reduce costurile, cât şi pentru consumator, care beneficiază de un serviciu fără întreruperi.

Lucrul sub tensiune a fost aplicat în premieră în România  la 25 septembrie 1979, la stâlpul 198 al LEA 400kV Sibiu Sud-Ţânţăreni de către o echipă de energeticieni sibieni.

”Prin realizarea Centru de Excelenţă de la Sibiu, menit să pregătească şi să perfecţioneze specialiştii energeticieni, se urmăreşte creşterea gradului de siguranţă în exploatare, mărirea duratei de viaţă a echipamentelor, reducerea timpilor de nealimentare a consumatorilor, îmbunătăţirea activităţii serviciilor suport”, arată compania.

Stelian Alexandru Gal a fost director general al Transelectrica în perioada 2005-2009 şi 2010-2011, iar în perioada 1998-2000 şi 2002-2005 a fost directorul Sucursalei de Transport Sibiu.

În timpul mandatului său de director general, în anul 2006, Transelectrica a fost prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Stelian Gal a deţinut totodată importante poziţii în cadrul organismelor naţionale şi internaţionale: membru în Board-ul ENTSO-E, preşedinte al Asociaţiei pentru Lucrul sub Ten­siune din România (ALSTR), vicepreşedinte al Societăţii Inginerilor Energeticieni din România (SIER), membru CIGRE Romanian Committee – B2 „Overhead Electric Lines”, membru al Asociaţiei Internaţionale pentru Lucrul sub Tensiune (LWA), precum şi preşedinte al Centrului Român al Energiei (CRE).

Stelian Gal a încetat din viaţă în luna ianuarie a acestui an.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.