Compania Naţională de Transport al Energiei Transelectrica SA a inaugurat retehnologizarea staţiei electrice de transformare 220/110/20 kV Ungheni retehnologizată, cu o investiţie totală de peste 10 milioane de euro din fonduri propria. Lucrările au fost executate de Asocierea Siemens Energy SRL – Emsens Prod SRL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Compania Naţională de Transport al Energiei Transelectrica SA a inaugurat, ieri, Staţia Electrică de Transformare 220/110/20 kV Ungheni retehnologizată, cu o investiţie totală de peste 10 milioane de euro din fonduri proprii, lucrările fiind executate de Asocierea Siemens Energy SRL – Emsens Prod SRL. La ceremonia de inaugurare, alături de conducerea companiei, au participat prefectul judeţului Mureş, Mara-Cristina Togănel, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, primarul localităţii Ungheni, Victor Prodan, precum şi vicepreşedintele ANRE, Gabriel Andronache”, anunţă compania.

Staţia Electrică de Transformare 220/110/20 kV Ungheni este un nod energetic cu un rol important în alimentarea cu energie electrică a judeţului Mureş, dar şi în alimentarea unui mare consumator, respectiv a combinatului Azomureş. Procesul de retehnologizare a constat în înlocuirea echipamentelor existente cu echipamente noi, de actualitate în domeniu tehnologic, care asigură funcţionarea şi aducerea instalaţiilor la un nivel de siguranţă şi fiabilitate corespunzător infrastructurii energetice din zonă, în vederea creşterii calităţii serviciului de transport al energiei electrice.

„Putem afirma cu toată responsabilitatea că această investiţie serveşte atât creşterii siguranţei în alimentare a consumului local, dar şi obiectivului strategic al Transelectrica de a crea premisele dezvoltării economice, prin asigurarea condiţiilor de reţea pentru marii consumatori industriali. Retehnologizarea staţiei Ungheni a fost un proiect cu multe provocări care confirmă încă o dată angajamentul serios asumat de Transelectrica pentru modernizarea reţelei, fapt demonstrat prin ritmul investiţional intens al Companiei din ultima perioadă”, spune Ştefăniţă Munteanu, preşedinte directorat.

Procesul de retehnologizare a întregii staţii, prin dotarea cu echipamente performante şi sisteme inteligente de supraveghere, diagnosticare şi comandă control de la distanţă s-a realizat în conformitate cu reglementările energetice generale ANRE şi cu cerinţele europene privind actualele standardele de performanţă prevăzute pentru o infrastructură energetică sustenabilă. Finalizarea acestei ample investiţii a crescut considerabil siguranţa în deservirea utilizatorilor reţelei electrice de transport, contribuind totodată şi la reducerea substanţială a costurilor privind mentenanţa instalaţiilor.

Staţia Electrică de Transformare 220/110/20 kV Ungheni a fost pusă în funcţiune în anul 1973, având rol de legătură între regiunile Moldova şi Ardeal.  

Operatorul de transport şi de sistem din România, CNTEE Transelectrica SA se concentrează pe proiectele de retehnologizare a staţiilor electrice de transformare, derulând la nivel naţional, un amplu program investiţional care va asigura modernizarea întregii reţele transport. În prezent, 59 de staţii electrice de transformare din totalul de 81 gestionate de Transelectrica sunt modernizate şi retehnologizate, 14 în curs de retehnologizare, iar în următoarea perioadă, alte 8 staţii vor intra în proces de retehnologizare.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA gestionează şi operează o reţea de peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune (400 kV, 220 kV şi 110 kV) şi 81 de staţii electrice de transformare pe teritoriul întregii ţări.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.