Un număr tot mai mare de startupuri tehnologice israeliene se înregistrează în Statele Unite, atrase de fondurile americane bogate şi politicile pro-business şi cu un impuls suplimentar venit din partea unei reforme judiciare planificate în Israel, care i-a zguduit pe investitori, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta marchează o inversare, deoarece Israelul a reuşit în ultimul deceniu să convingă mai multe dintre startupurile sale să îşi stabilească identitatea legală pe plan intern.

S-ar putea să nu însemne mutarea în masă a locurilor de muncă în străinătate , sectorul tehnologic reprezintă 14% din locurile de muncă israeliene, dar înregistrarea companiilor sau a proprietăţii intelectuale (PI) în străinătate poate afecta locul în care se plătesc taxele şi, prin urmare, poate afecta veniturile guvernamentale.

Antreprenorii şi investitorii au declarat pentru Reuters că există motive de afaceri bune pentru a se înregistra în Statele Unite, şi în special în Delaware, care este considerat un stat pro-business şi un paradis fiscal, deoarece are taxe corporative scăzute şi nu are taxe de stat pe vânzări.

Dar unii au citat, de asemenea, reforma judiciară a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, despre care guvernul său de dreapta spune că este necesară pentru a combate excesul de acces din partea instanţelor, dar pe care criticii o consideră un atac asupra democraţiei.

Deşi revizuirea nu afectează direct sectorul tehnologic, Ian Amit, un fost ofiţer militar israelian, se îngrijorează de impactul acesteia şi îşi duce startupul peste Atlantic.

”Este doar un nivel foarte ridicat de incertitudine”, a spus Amit, care îşi înregistrează compania de securitate în cloud, bazată pe inteligenţă artificială, în Gomboc, în Delaware.

”Se învârte în principal în jurul corupţiei şi al incertitudinii cu privire la ce sistem există pentru a mă proteja ca afacere, din perspectivă fiscală, din perspectivă legală sau din perspectiva proprietăţii intelectuale”, a spus el.

Riscul economic pentru guvernul Israelului este că planurile sale, care au declanşat proteste fără precedent la nivel naţional, sperie o industrie tehnologică care reprezintă aproape o cincime din produsul intern brut al ţării şi aproximativ 30% din veniturile fiscale.

Aproximativ 80% dintre noile startupuri tehnologice israeliene din 2023 au ales până acum să se încorporeze în Delaware, în creştere faţă de 20% în 2022, potrivit unui sondaj al Autorităţii Israeliene de Inovare (IIA), care a arătat, de asemenea, că companiile intenţionează să înregistreze viitoarea IP în străinătate.

IIA nu a dat numărul de companii chestionate.

”Faptul că zdruncinaţi sistemul judiciar pune Israelul într-un nivel foarte ridicat de incertitudine, iar investitorilor nu le place incertitudinea”, a declarat preşedintele IIA, Ami Applebaum, care este şi om de ştiinţă şef la Ministerul Inovării, Ştiinţei şi Tehnologiei.

Yair Geva, un partener care conduce grupul de tehnologie la firma de avocatură Herzog, Fox şi Neeman, a spus că nu numai că noi companii israeliene s-au încorporat în Delaware, dar unele existente îşi extind cercetarea şi alte operaţiuni în afara Israelului.

”Deci, este o problemă oarecum mai mare decât doar aspectul de înregistrare”, a spus el.

Un sondaj realizat de Startup Nation Central pe 615 de firme a arătat că 8% dintre companiile startup/tehnologice israeliene au început să-şi mute sediul în străinătate, iar 29% intenţionau să facă acest lucru în curând.

STARTUP NATION

Unii antreprenori şi investitori au spus că decizia de a se înregistra în Statele Unite a fost de afaceri, nu politică. La urma urmei, sectorul tehnologic al Israelului se bazează în mare măsură pe investiţiile străine, iar o scădere a finanţării pentru startupuri în urma creşterii ratelor dobânzilor şi a prăbuşirii băncii Silicon Valley Bank ar putea încuraja firmele să meargă acolo unde sunt banii.

”Dacă vrei să operezi într-o lume globală şi vrei investitori americani... atunci aşa stau lucrurile”, a spus Ronen Feldman, fondator şi CEO al ProntoNLP.ai.

Este o afacere pură.

Tomer Tzach, CEO şi cofondator al companiei de agrotehnologie CropX, ia în considerare trecerea încorporarii în Delaware.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.