Participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Participanţii la Pilonul II de pensii administrate privat se vor putea retrage, după minimum 5 ani de participare, dar vor trebui să plătească un comision de retragere de 2%, potrivit ministrului.

”O persoană, participantă la un fond de pensii, se poate retrage, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond. La momentul în care persona respectivă se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, activele cuvenite se transferă participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active. E normal, te retragi înainte de momentul planificat iniţial”, a spus ministrul.

Teodorovici a anunţat lărgirea sferei de investiţii pentru fondurile de pensii private, acestea putând să investească de anul viitor şi în proiectele de parteneriat public-privat.

Totodată, ministrul a anunţat o scădere a comisonului de administrare.

”Comisionul de administrare, care este astăzi 2,5%, va scădea la 1%. (...) O mare parte din activitate, ştim foarte bine, Casa Naţională de Pensii o desfăşoară. Aceste comisioane, timp de 10 ani, care au avut o valoare foarte mare, să fie reduse în beneficiul participanţilor la Pilonul II”, a spus ministrul.

Al doilea comision, de 0,05% lunar din active, se modifică în funcţie de performanţa fondului respectiv, potrivit ministrului.

Activele estimate la final de 2018, administrate de Pilonul II şi Pilonul III, sunt de 10,9 miliarde de euro. Din total active, aproape 20% sunt investite în acţiuni listate. Pilonul II, înfiinţat în 2008, are un randament mediu, anualizat de la lansare până azi, de 8,43%.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.