Telekom Romania Mobile a anunţat marţi că îşi conectează antenele la sursele de energie regenerabilă pe bază de panouri solare, pentru a înlocui astfel sistemul tradiţional de aprovizionare cu electricitate. Până în prezent, au fost montate panouri solare la peste 300 de antene GSM, iar consumul de energie al antenelor respective poate scădea cu până la 90%, în funcţie de condiţiile meteorologice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Telekom Romania Mobile implementează un plan de conectare a antenelor sale la sursele de energie regenerabilă pe bază de panouri solare, pentru a înlocui astfel sistemul tradiţional de aprovizionare cu electricitate. Aceasta este o investiţie care contribuie la asigurarea unui viitor mai verde pentru România, care va reduce considerabil amprenta de carbon a companiei în următorii ani”, anunţă compania.

Încă din 2015, operatorul a început montarea de panouri fotovoltaice, accelerând acest proces an de an. Până în prezent, au fost montate panouri solare la peste 300 de antene GSM. Locurile în care sunt implementate panourile sunt situate pe tot teritoriul României, în aşezări urbane mari sau rurale mai mici. Pentru anul acesta, Telekom Romania Mobile are programate investiţii care vor duce la o dublare a amplasamentelor care vor folosi sisteme bazate pe panouri solare. Compania se angajează să continue programul până când toate locaţiile fezabile vor beneficia de soluţii de energie verde.

"Efectele schimbărilor climatice sunt deja vizibile şi ne propunem să ne aducem contribuţia la construirea unui viitor sustenabil pentru planeta noastră. Protecţia climei este unul dintre pilonii de bază ai strategiei noastre şi acţionăm în consecinţă", a declarat Florina Tănase, director executiv Resurse Umane, Juridic şi Relaţii Externe Telekom Romania Mobile.

În urma montării panourilor, consumul de energie al antenelor respective poate scădea cu până la 90%, în funcţie de condiţiile meteorologice. Diferenţa până la 100% este reprezentată de sistemele de răcire a aerului condiţionat, care utilizează în continuare energia din sistemul naţional de electricitate, dar şi alte constrângeri specifice locaţiei.

"Cu emisii de carbon practic zero, antenele Telekom Mobile care funcţionează pe bază de energie regenerabilă vor reduce considerabil şi costurile cu energia electrică, contribuind la o mai bună rentabilitate a companiei", a declarat Nicolas Mahler, director executiv financiar Telekom Romania Mobile.

Panourile solare convertesc radiaţia luminoasă naturală în energie electrică. Ele au nevoie doar de lumină, putând funcţiona indiferent de condiţiile meteorologice, chiar dacă în cantităţi mai mici atunci când sunt zile înnorate sau cu precipitaţii.

Principiul de funcţionare al panourilor fotovoltaice şi al instalaţiilor fotovoltaice se bazează pe efectul fotoelectric, respectiv transformarea energiei solare ("foton") în energie electrică ("volt").

Aceasta, la rândul ei, cu ajutorul unor dispozitive electrice şi electronice specifice, ajunge să fie transferată prin reţeaua locală de distribuţie electrică a amplasamentului către consumatorul de energie electrică.

Pentru a determina dacă un amplasament este compatibil cu soluţia de panouri fotovoltaice, experţii în inginerie efectuează o analiză preliminară la birou, urmată de o vizită fizică pe teren pentru a verifica condiţiile locale.

"În acest fel, putem vedea dacă locaţiile sunt compatibile din punct de vedere tehnic şi comercial. După evaluările iniţiale, mai verificăm să ne asigurăm că implementarea soluţiei va avea un un impact pozitiv maxim asupra reţelei din punct de vedere tehnic, dar şi al responsabilităţii sociale: emisiile de CO2 economisite şi reducerea poluării", a declarat Georgel Ivan, head of Power Solutions Office, în cadrul echipei de tehnologie a Telekom Mobile.

           

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.