Ministrul Mediului Tanczos Barna a precizat că, în luna martie, vor fi organizate licitaţiile pentru plaje, deoarece până la data de 15 aprilie Administraţia Naţională a Apelor Române trebuie să predea sectoarele de plajă noilor chiriaşi. El a adăugat că soluţia închirierii va fi temporară, pe doi ani, pentru a putea fi finalizate planurile urbanistice zonale, iar cu studiul făcut prin Ordinul Arhitecţilor din România care va fi lansat săptămânile viitoare, printr-o licitaţie internaţională, să poată fi realizată o dezvoltare pe termen lung, durabilă a plajelor din ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În şedinţa de Guvern de astăzi s-a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care se finalizează procedura pentru licitaţiile pentru plaje, pentru sectoarele unde au expirat contractele de închiriere. A fost nevoie de această ordonanţă şi o procedură specială unde termenele sunt scurtate pentru a preda plajele noilor administratori, noilor chiriaşi până pe data de 15 aprilie. Această procedură nouă prevede reducerea termenelor, prevede organizarea licitaţiei la nivel ANAR Bucureşti, prevede posibilitatea închirierii pe doi ani de zile, adică pentru două sezoane. Motivul pentru care vorbim de o perioadă de tranziţie este lipsa planurilor urbanistice zonale pentru sectoarele noi de plajă. Acolo pentru a realiza lucrări de construcţie, chiar şi temporare, constând în infrastructură de energie electrică, de apă curentă, de apă menajeră, de beach baruri sau pentru infrastructură de sezon estival, din punct de vedere turistic, este nevoie de reglementare la nivel local, prin PUZ. Aceste planuri urbanistice zonale nu există încă, motiv pentru care doi ani de zile, până la finalizarea acestora se va merge pe o soluţie temporară de închiriere pe termen scurt, după care, cu planurile urbanistice zonale în vigoare, cu acel studiu făcut prin OAR pe care îl lansăm săptămânile viitoare, print-o licitaţie internaţională, să se poată face o dezvoltare pe termen lung, durabilă a plajelor din România”, a afirmat Tanczos Barna, întrebat la finalul şedinţei de joi a Executivului când ar putea fi organizate licitaţiile pentru plaje.

Ministrul Mediului a adăugat că în luna martie cu siguranţă vor fi organizate aceste licitaţii.

„Până pe 15 aprilie ANAR trebuie să predea sectoarele de plajă la noii chiriaşi. Caietul de sarcini va fi vizat şi de Ministerul Turismului. Am avut multe discuţii cu Ministerul Turismului, pentru că ANAR nu este instituţie specializată în activităţi turistice şi în stabilirea condiţiilor de licitaţie. Motiv pentru care am avut sprijinul Ministerului Turismului şi, împreună cu acest minister, ANAR va stabili condiţiile de licitaţie, condiţiile de punctaj, pentru că acolo sunt foarte multe discuţii, inclusiv printre operatorii de la faţa locului. Unii spun că doar hotelierii ar trebui să aibă, alţii spun că trebuie să aibă oricine posibilitatea să închirieze plaje, unii vor pentru distracţie, alţii vor pentru activităţi familiale. Deci e o chestiune foarte complicată, dar cu siguranţă, împreună cu Ministerul Turismului se vor găsi soluţiile şi pentru cei care sunt de vârsta noastră, tinerii, şi cei care sunt şi mai tineri sau mai puţin tineri”, a completat Tanczos Barna.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.