Piaţa de capital din România începe anul cu un avans uşor într-un context internaţional marcat de incertitudini, spune Adrian Tănase, CEO BVB, care precizează că este greu să ne imaginăm că în 2020 vom avea un an cu o rată de creştere similară celei din 2019, de 35% pentru BET sau 47%, dacă luăm în calcul dividendele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piaţa de capital din România a început anul 2020 cu un ritm de creştere care s-a situat uşor peste nivelul consemnat la finalul anului trecut, în condiţiile în care indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 16 companii listate cu excepţia SIF-urilor, a oscilat în jurul valorii de 10.000 de puncte pe parcursul lunii trecute. Pragul de 10.000 de puncte a fost depăşit pe 13 ianuarie 2020, fiind cea mai mare valoare înregistrată de indicele pieţei locale în ultimii 12 ani. Pe plan internaţional, şi indicii de referinţă ai principalelor burse au testat nivelurile record, fără a lipsi însă corecţiile declanşate de incertitudinile globale, care şi-au făcut simţită prezenţa în pieţele externe.

”Trăim într-un context internaţional marcat de volatilitate, care izvorăşte din incertitudinile investitorilor cu privire la poziţiile pe care să le adopte în pieţe. Dincolo de factorii externi, pot apărea şi elemente interne care să cauzeze decuplări de la trendul pieţelor internaţionale. Este greu, în acest moment, să ne imaginăm că în 2020 vom avea un an cu o rată de creştere similară celei din 2019, de 35% pentru BET sau 47% dacă luăm în calcul dividendele. În lipsa unor factori perturbatori şi dacă economia românească nu decelerează, companiile româneşti listate au fundamente solide să contribuie la creşterea generală a pieţei şi în acest an”, a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare a depăşit 10 milioane de euro în ianuarie, în timp ce valoarea totală de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni a fost de peste 200 de milioane de euro în prima lună din 2020.

”Am demarat la finalul anului trecut cel mai ambiţios proiect de dezvoltare a infrastructurii bursiere locale odată cu înfiinţarea companiei care va opera contrapartea centrală. După încheierea procesului de autorizare, vom putea relansa şi piaţa derivatelor. Dincolo de acest proiect dedicat eficientizării pieţei secundare, am stabilit şi cadrul pentru creşterea lichidităţii oferind posibilitatea emitenţilor să încheie contracte de market making cu participanţii la piaţă, iar această posibilitate începe să fie tot mai des fructificată. Pentru a putea vorbi de o mai mare reprezentativitate a bursei în economie, eforturile BVB vor trebui dublate de sprijinul autorităţilor statului pentru susţinerea listărilor companiilor şi stimularea populaţiei să economisească în portofolii de valori mobiliare” a mai spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

La finalul lunii ianuarie, valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB era de 110 miliarde lei, echivalentul a 23 miliarde euro.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.