Utilizatorii de ţigări electronice au cu 95% mai multe şanse de succes să se lase de fumat decât cei care nu utilizează astfel de dispozitive, spun oamenii de ştiinţă din cadrul University College London, care arată că ţigările electronice sunt de trei ori mai eficiente decât guma şi plasturii cu nicotină în a-i ajuta pe fumători să se lase de fumat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Medicii au descoperit că utilizatorii de ţigări electronice au cu până la 95% mai multe şanse de succes să se lase de fumat decât cei care nu folosesc aceste dispozitive. Prin comparaţie, fumătorii cărora li s-au prescris terapii cu produse cu nicotină - gumă de mestecat, plasturi sau pastile cu nicotină - au şanse de reuşită în proporţie de 35%", spun oamenii de ştiinţă din cadrul University College London, care au inclus în acest studiu 20.000 de fumători.

De asemenea, fumătorii care folosesc terapii de înlocuire a nicotinei au şanse de succes de circa 34%.

Studiul realizat pe aproximativ 20.000 de fumători relevă faptul că ţigările electronice sunt mai eficiente în reducerea nevoii de nicotină decât medicamentele prescrise în acest scop.

Oamenii de ştiinţă din cadrul University College London au descoperit că fumătorii trataţi cu vareniclină, comercializată ca Champix, au 82% şanse de renunţare la fumat.

”Concluziile studiului confirmă ceea ce a fost deja relevat în studii aleatorii din laborator şi extinde aceste constatări către fumătorii adulţi din lumea reală. Deşi rata de succes privind renunţarea la fumat este similară în cazul vareniclinei şi al ţigărilor electronice, vapatul este preferat de către fumătorii care încearcă să renunţe la fumat şi, astfel, a ajutat mai mulţi fumători în acest scop", spune dr. Leonie Brose, lector la Centrul Naţional al Adicţiei din cadrul King's College din Londra.

Studiul a vizat 18.929 de fumători care au încercat să renunţe la fumat, considerându-se că cei care afirmau că nu fumează şi după o perioadă de 12 luni au avut succes în acest demers. Studiul a luat în considerare factori care pot influenţa rata de renunţare, anume vârsta, statutul social şi numărul de încercari anterioare de renunţare.

Terapia de înlocuire a nicotinei a avut succes numai pentru pacienţii cărora le-a fost prescrisă. În schimb, cei care au cumpărat astfel de ajutoare din magazin nu au reuşit să-şi schimbe obiceiul.

”Renunţarea la fumat reduce riscul bolilor cronice şi creşte calitatea vieţii şi speranţa de viaţă. Este important ca fiecare încercare de renunţare la fumat să beneficieze de cele mai bune şanse de reuşită. Studiul nostru vine în completarea dovezilor că utilizarea ţigărilor electronice poate ajuta fumătorii să renunţe”, spune autorul principal al studiului derulat de University College London, dr. Sarah Jackson.

Ea a mai adăugat că, pe de altă parte, concluziile indică o evidentă lipsă de eficienţă a produselor de tipul terapiei de înlocuire a nicotinei achiziţionate de la magazin.

”Acest studiu subliniază importanţa sprijinului oferit oamenilor faţă-în-faţă pentru renunţarea la fumat. Aduce, de asemenea, dovezi suplimentare că ţigările electronice sunt un instrument eficient în acest sens. Alegerea ţigărilor electronice trebuie să fie mai uşoară, de aceea medicii şi farmaciştii ar trebui să ştie foarte clar că există o serie de instrumente care pot ajuta fumătorii să renunţe, inclusiv ţigările electronice, iar fumătorii pot alege vapatul ca modalitate de înlocuire a fumatului", afirmă, la rândul său, dr. Penny Woods, directorul executiv al Fundaţiei British Lung.

De asemenea, dr. Debbie Robson, cercetător privind dependenţa de tutun la King's College din Londra, a declarat că terapiile de înlocuire a nicotinei "nu sunt foarte eficiente în renunţarea la fumat. Fumătorii ar avea mai mult succes cu ajutorul alternativelor cu nicotină, precum ţigările electronice”.

Direcţia de Sănătate Publică din Anglia recomandă ca ţigările electronice să fie prescrise de Serviciul Naţional de Sănătate (NHS), susţinând că acestea sunt cu 95% mai puţin dăunătoare decât fumatul.

Şi Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) afirmă că dispozitivele sunt „mult mai puţin dăunătoare decât ţigările” şi pot contribui la renunţarea la fumat pentru totdeauna, însă în prezent nu sunt suficient promovate ca alternativă.

În baza acestor dovezi recente, organizaţii din societatea civilă au cerut Serviciului Naţional de Sănătate (Nantional Health Service) din UK să recomande ţigările electronice fumătorilor. Ţigările electronice au devenit subiectul central al dezbaterii publice privind recomandările medicilor ca metode de renunţare la fumat. În acest moment acestea nu sunt prescrise direct de către Serviciul Naţional de Sănătate (NTS), în ciuda solicitărilor ferme din partea autorităţilor de sănătate publică.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.