Românii reuşesc să economisească, în medie, doar 46 de euro lunar, de aproape cinci ori mai puţin decât un austriac, care reuşte să pună deoparte 216 euro lunar, potrivit unui studiu efectuat de grupul financiar austriac Erste, care deţine cea mai mare bancă din România, BCR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suma economisită lunar de un român a rămas neschimbată în acest an, faţă de 2015. În schimb, un austriac economiseşte cu 7,5% mai mult în acest an. În topul ţărilor analizate în studiu, austriecii conduc detaşat, urmaţi de slovaci (97 de euro lunar), cehi (77 de euro), croaţi (57 euro) şi unguri (52 de euro). Singurii care stau mai slab decât românii sunt sârbii, cu 34 de euro economisiţi lunar.

Totodată, 27% dintre români nu sunt deloc satisfăcuţi cu suma de bani economisită. Ei sunt depăşiti doar de croaţi (35%) şi de unguri (31%). Totodată, 40% dintre români consideră că economisirea este foarte importantă, fiind depăşiţi doar de unguri (50%) şi la egalitate cu sârbii (40%). Urmează austriecii şi croaţii (33%), cehii (27%) şi slovacii (17%).

În plus, 55% dintre românii au declarat că nu au suficient de mulţi bani pentru a putea economisi. Un procent mai mare în această zonă îl au sârbii (65%), ungurii (62%) şi croaţii (59%).

Românii conduc în clasament când vine vorba de scăderea sumelor economisite în prezent faţă de acum doi sau trei ani. Astfel, 41% dintre ei consideră că reuşesc să economisească mai puţin acum decât în trecut. Urmează sârbii (32%), cehii şi ungurii (31%). Dintre românii care au declarat că economisesc mai puţin, 44% au indicat creşterea costurilor de trai şi stagnarea veniturilor.

Totuşi, în mod ciudat, când sunt întrebaţi dacă situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimii trei ani, doar 23% dintre români au răspuns afirmativ. Procente mai mari au avut sârbii (50%), ungurii (33%), croaţii (29%) şi slovacii (26%).

În ceea ce priveşte nivelul cunoştinţelor financiare, 29% au declarat că au mari lacune la acest capitol, procentul fiind cel mai mare din raport. Urmează sârbii (22%), croaţii (13%) şi cehii (11%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.