Aproape 70% folosesc dispozitive pentru monitorizarea sănătăţii si 41% evită alimentele ultraprocesate, arată un sondaj realizat de PwC România. Utilizarea inteligenţei artificiale este în creştere, în special pentru personalizarea programelor de exerciţii fizice (41%) şi planificarea meselor (40%). Românii folosesc AI şi pentru diete personalizate, liste predictive de cumpărături, gestionarea bugetului alimentar, diagnosticare medicală sau pentru conectarea cu aparate inteligente care sugerează reţete în funcţie de ingredientele disponibile.
”Tehnologia devine un instrument cheie pentru români în monitorizarea sănătăţii: 69% dintre respondenţii sondajului Voice of the Consumer 2025 realizat de PwC România folosesc aplicaţii sau dispozitive inteligente, care le-au influenţat obiceiurile zilnice, o treime arătând chiar că şi-au schimbat semnificativ stilul de viaţă. De la ceasuri şi brăţări inteligente la dispozitive complexe, precum monitoare de glicemie sau aparate de bucătărie cu inteligenţă artificială, tehnologia facilitează adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos şi echilibrat”, arată compania.
Utilizarea inteligenţei artificiale este în creştere, în special pentru personalizarea programelor de exerciţii fizice (41%) şi planificarea meselor (40%). Românii folosesc AI şi pentru diete personalizate, liste predictive de cumpărături, gestionarea bugetului alimentar, diagnosticare medicală sau pentru conectarea cu aparate inteligente care sugerează reţete în funcţie de ingredientele disponibile.
Această deschidere către soluţii moderne arată o nevoie tot mai mare pentru experienţe personalizate şi adaptate stilului de viaţă individual.
Majoritatea consumatorilor români îşi evaluează sănătatea ca fiind bună (47%) sau foarte bună (35%) şi acordă o atenţie tot mai mare alimentelor pe care le consuma. Peste 60% declara că riscurile asociate alimentelor ultraprocesate şi pesticidelor îi îngrijorează mai mult decât preţul produselor. De altfel, 41% spun că evită alimentele ultraprocesate, faţă de 37% media regională (Europa Centrală şi de Est). România stă uşor mai bine decât restul regiunii şi în ceea ce priveşte reducerea consumului de alcool.
Tot mai mulţi români (71%) folosesc suplimente alimentare şi pun accent pe prospeţime şi sezonalitate, chiar şi în detrimentul mărcii. 62% consideră că produsele locale sunt mai sănătoase, iar peste jumătate sunt dispuşi să plătească mai mult pentru ele.
În România, 70% dintre consumatori consideră că propriile decizii şi comportamente au cea mai mare influenţă asupra alegerilor legate de alimentaţia sănătoasă, în timp ce 50% recunosc şi rolul producătorilor de alimente. Aceasta arată că producătorii trebuie să meargă dincolo de promovare şi să investească în educarea consumatorilor privind alimentaţia sănătoasă şi contribuţia produselor proprii la un stil de viaţă echilibrat. O astfel de abordare poate stimula loialitatea faţă de brand.
”În concluzie, consumatorii români caută produse accesibile, curate şi sănătoase, iar producătorii şi retailerii trebuie să găsească echilibrul între costuri şi valoare adăugată, investind în formule mai sănătoase, cu mai puţin zahăr, dar mai multe fibre şi proteine, fără a compromite gustul sau preţul. Se remarcă, de asemenea, interesul pentru produse premium, funcţionale sau adaptate dietelor speciale. Inovaţia, parteneriatele cu sectorul sănătăţii sau digital, şi integrarea AI ajută companiile să anticipeze preferinţele consumatorilor şi să ofere recomandări personalizate, inclusiv prin conectarea produselor cu aplicaţii sau dispozitive purtabile”, mai arată compania.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.