Pandemia COVID-19 a accelerat trecerea de la numerar la plăţile digitale, astfel că Accenture, companie globală de servicii în domeniul digital, cloud şi securitate, estimează că 7 trilioane de dolari din cheltuielile consumatorilor vor trece de la numerar la carduri şi plăţi digitale până în 2023, iar plăţile digitale vor creşte la 48 de trilioane dolari în 2030.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 ”Pandemia COVID-19 a accelerat trecerea de la numerar la plăţile digitale, iar ca urmare băncile sunt nevoite să îşi modernizeze sistemele de plăţi”, potrivit unui nou raport Accenture.

Raportul, intitulat ”Playing the Long Game in Payments Modernization” se bazează pe un sondaj realizat în rândul a 120 de directori de bănci, la nivel global, cu privire la transformarea activităţii lor de plăţi, întrucât băncile fac investiţii multianuale pentru a concura cu furnizorii de plăţi digitale non-bancare şi pentru a respecta noile reglementări.

În raport, Accenture estimează că aproape 420 miliarde de tranzacţii în valoare de 7 trilioane dolari vor trece de la numerar la carduri şi plăţi digitale până în 2023 - şi vor creşte la 48 trilioane dolari până în 2030.

Trecerea rapidă la plăţi digitale a pus presiune suplimentară pe bănci, trei sferturi (75%) dintre directorii instituţiilor financiare intervievaţi declarând că pandemia a urgentat planurile lor de modernizare a sistemelor de plăţi.

„COVID-19 a accelerat trecerea la plăţi digitale într-un ritm pe care băncile nu l-ar fi putut prezice. Pandemia va schimba permanent modul în care consumatorii cumpără şi plătesc pentru produse, întrucât pun comoditatea mai presus de orice. Cu toate că până acum investiţiile băncilor în noi sisteme de plăţi s-au concentrat în primul rând pe respectarea normelor, în viitor valoarea va fi generată prin adaptarea la schimbările din dinamica consumatorului şi îmbunătăţirea experienţei acestuia”, a spus Sulabh Agarwal, care conduce divizia Accenture Payments la nivel global.

Sondajul a constatat că trei sferturi (75%) dintre bănci consideră că modernizarea plăţilor este determinată de modificările şi reglementările naţionale ale infrastructurii de plăţi, care includ îmbunătăţirea sistemelor de plăţi de la bancă la bancă, noile standarde industriale cu ISO20022 şi Open Banking.

Trecerea rapidă la plăţile digitale diferă de la o ţară la alta, în funcţie de rata de scădere a numerarului, de adoptarea comerţului electronic şi de modul în care companiile Big Tech furnizează servicii de plată.

Utilizând Indicele Accenture de perturbare a plăţilor, care măsoară nivelurile actuale şi viitoare de perturbare în industria plăţilor, raportul menţionează că transformarea cea mai mare va fi în SUA, urmată îndeaproape de Marea Britanie, pe măsură ce consumatorii optează pentru noi modalităţi de plată, iar instituţiile financiare non-bancare profită de oportunitatea de a furniza servicii de plăţi.

În China, portofelele digitale înlocuiesc rapid plăţile în numerar - 76% din tranzacţiile din 2019 provin din portofele digitale, faţă de doar 12% în 2014 - întrucât consumatorii din China au fost obişnuiţi să folosească aplicaţii mobile şi coduri QR pentru a plăti la restaurante şi magazine de mai mulţi ani.

„COVID-19 a determinat consumatorii să fie mai deschişi la tranzacţiile financiare digitale şi această schimbare va creşte concurenţa, deoarece furnizorii de plăţi alternative se luptă pentru cotă de piaţă. Oportunitatea plăţilor electronice pentru bănci variază foarte mult în funcţie de piaţă şi depinde de maturitatea tranziţiei către plăţi digitale. Pe pieţele mature - cum ar fi Europa de Vest, unde plăţile au fost în mare parte standardizate - ne aşteptăm să vedem doar schimbări marginale. Cea mai mare oportunitate va fi pe pieţe din Asia de Sud-Est şi America Latină, unde consumul de numerar a dominat şi, în unele regiuni, chiar a crescut în timpul pandemiei”, a spus Alan McIntyre, care conduce practica bancară Accenture la nivel global.

Programele de modernizare nu generează o creştere a veniturilor

Deşi mulţi dintre directori de bănci chestionaţi au menţionat creşterea veniturilor ca un obiectiv cheie pentru programele lor de modernizare a plăţilor, doar 13% au declarat că veniturile din plăţi ale băncii lor au crescut cu mai mult decât rata medie de creştere a pieţei de 6% în ultimii trei ani şi doar 16% se aşteaptă să crească veniturile din plăţi mai mult decât rata medie de creştere anticipată de 5% în următorii trei ani.

În timp ce transformarea plăţilor face parte din eforturile mai largi de transformare digitală ale majorităţii băncilor, două treimi (65%) dintre directorii băncilor au declarat că preţul menţinerii tehnologiei vechi în sistemele lor de plăţi le împiedică capacitatea de a investi în soluţii noi pentru clienţi. Spre exemplu, chiar dacă multe bănci au adoptat sisteme cloud în alte părţi ale activităţii lor pentru a îmbunătăţi rezilienţa operaţională, doar 38% dintre bănci investesc în sisteme cloud pentru plăţi. Odată cu pandemia, care creează un nou punct de inflexiune pentru companii pentru a-şi accelera transformările digitale, Accenture a anunţat recent o investiţie de 3 miliarde de dolari pe trei ani pentru a lansa divizia Cloud First care ajută companiile să-şi accelereze mutarea în cloud.

„Băncile sunt blocate în ciclul de îmbunătăţire a sistemelor de plăţi cu soluţii tehnologice ad-hoc pentru a îndeplini noile standarde din industrie şi a reduce costurile. Băncile se trezesc la realitatea că modul de a face schimbări semnificative care rezonează cu consumatorii este de a face din modernizarea plăţilor o prioritate de afaceri şi că nu mai poate fi limitată la departamentul IT. Băncile de succes vor fi cele care încorporează plăţile moderne în modul în care funcţionează şi sunt guvernate, cu mai multă atenţie la flexibilitatea arhitecturii IT şi la tehnologia cloud mai bine integrată în întreaga afacere”, a declarat Agarwal.

Accenture a realizat un sondaj online în rândul a 120 de directori de plăţi în 20 de ţări în perioada iulie - august 2020. Pieţele studiate includ: Australia, Brazilia, Canada, China, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, India, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Singapore, Spania, Suedia, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie şi SUA. Estimarea Accenture privind tranzacţiile fără numerar în cheltuielile consumatorilor este calculată utilizând datele privind evoluţia numerarului şi ratele MSC furnizate de GlobalData. Scăderea aşteptată a volumului de numerar se bazează pe ipotezele GlobalData & Accenture Research.

Accenture este o companie globală de servicii în domeniul digital, cloud şi securitate. Are 506.000 de angajaţi şi clienţi în peste 120 de ţări.

 


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.