Cele mai frecvente probleme pe care le întâmpină companiile la intrarea pe piaţa producerii energiei electrice din surse regenerabile se referă la procesul de autorizare administrativă (birocraţie, procese netransparente, durata mare de emitere a avizului tehnic de racordare), la investiţiile insuficiente în dezvoltarea reţelelor de energie electrică, precum şi lipsa de experienţă a personalului în lucrul cu proiecte regenerabile. Aceste aspecte reies dintr-un studiu realizat de Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au finalizat studiul privind accesul investitorilor pe piaţa de producere a energiei electrice din surse regenerabile şi publică variantă finală, după observaţiile primite din partea Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

”Studiul arată că cele mai frecvente probleme pe care le întâmpină companiile la intrarea pe piaţa producerii energiei electrice din surse regenerabile se referă la procesul de autorizare administrativă (birocraţie, procese netransparente, durata mare de emitere a avizului tehnic de racordare - ATR) şi la cadrul legislativ, care este interpretabil şi insuficient. Alte probleme identificate se referă la investiţiile insuficiente în dezvoltarea reţelelor de energie electrică, lipsa de experienţă în lucrul cu proiecte regenerabile a personalului implicat în diverse etape ale procesului de autorizare sau dezvoltarea unor investiţii cu caracter speculativ”, arată autoritatea de concurenţă.

Astfel, Consiliul Concurenţei şi ANRE au emis o serie de recomandări pentru Ministerul Energiei, operatorul de transport şi sistem şi operatorul de distribuţie în vederea eliminării barierelor legislative, birocratice, financiare, dar şi a celor generate de dezvoltarea insuficientă a reţelelor electrice de transport şi distribuţie în cadrul procesului de racordare la reţea.

În acest sens, printre propunerile realizate se numără implementarea unui modul „one-stop-shop” dedicat obţinerii licenţei în domeniul producerii de energie electrică din surse regenerabile, ca parte distinctă în cadrul Punctului de contact unic electronic pentru licenţa industrială. Astfel, operatorii economici vor putea aplica pentru obţinerea licenţelor, autorizaţiilor, acordurilor şi avizelor necesare în cadrul unei singure proceduri, ceea ce ar reduce timpul de acordare a licenţelor şi, implicit, de racordare la reţea, ar transparentiza şi uniformiza procesul.

Din punctul de vedere al legislaţiei, s-a constatat că principalele bariere vizează lipsa pârghiilor legislative care să împiedice dezvoltarea unor investiţii cu un potenţial caracter speculativ şi lipsa unui pachet legislativ corelat, care să prevină durata mare a procesului de racordare. În prezent, există situaţii în care unii operatori economici/investitori solicită şi obţin ATR, însă nu intenţionează să finalizeze proiectele şi să le pună în funcţiune, în vederea intrării pe piaţă, ci mai degrabă să vândă proiectele altor investitori la stadiul de „ready to build”. Acest comportament duce la blocarea capacităţii disponibile pentru racordarea investiţiilor în proiecte regenerabile pe durata de valabilitate a ATR-urilor obţinute, producând dificultăţi majore pentru investitorii care solicită racordarea la reţea pentru a intra efectiv pe piaţă.

ANRE a elaborat în anul 2021 o reglementare care facilitează transferul de informaţii utile potenţialilor investitori, însă ar trebui adoptate măsuri suplimentare de descurajare a investiţiilor de tip speculativ, care să prevină sau să atenueze situaţiile de blocaj, cum ar fi, de exemplu, introducerea unei garanţii de execuţie sau sancţionarea inacţiunii prelungite a investitorilor.

Printre recomandările făcute Ministerului Energiei şi autorităţilor centrale se menţionează importanţa elaborării şi implementării strategiilor în acest domeniu în funcţie de obiectivele asumate de România în domeniul energiei regenerabile şi de necesitatea identificării unor noi posibilităţi de facilitare a surselor de finanţare a lucrărilor de dezvoltare a reţelelor.

Referitor la dificultăţile de finanţare a lucrărilor pentru întărirea reţelelor electrice, cu scopul de a putea prelua energia electrică produsă de unităţile noi ce ar trebui instalate, se recomandă utilizarea schemelor de sprijin pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, în contextul în care practicarea unui tarif de aproximativ 100.000 euro/MW pentru aceste lucrări a făcut ca dezvoltarea proiectelor de anvergură să fie prohibitivă.

În plus, este necesar ca procedurile de racordare la nivelul operatorilor de reţea să fie armonizate, iar aceştia ar trebui să publice ghiduri cu detalii şi documentele necesare. De asemenea, operatorii de distribuţie ar trebui să actualizeze constant informaţiile existente despre racordarea la reţea a producătorilor de energie electrică, iar operatorii de reţea ar trebui să organizeze programe de instruire continuă a personalului operatorilor de reţea, pentru ca proiectele SRE să nu mai fie întârziate de lipsa de experienţă a angajaţilor.

„Studiul referitor la identificarea unor posibile bariere legislative la intrarea pe piaţă din perspectiva racordării noilor capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile la Sistemul Electroenergetic Naţional” vine în completarea studiului lansat recent de Consiliul Concurenţei privind posibila restricţionare a accesului pe piaţă producătorilor de energie din surse regenerabile, în cadrul procesului de autorizare/avizare de către autorităţile publice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.