Românii condamnă ferm agresiunile fizice, dar sunt mai indulgenţi cu alte tipuri de abuz, precum cel emoţional sau financiar, reiese dintr-un studiu derulat la cererea Fundaţiei Vodafone. 97% dintre cei chestionaţi condamnă violenţa fizică, 70% au auzit sau cunosc cazuri de violenţă domestică, dar doar 4% dintre români au anunţat autorităţile. 10% dintre respondenţi afirmă că au fost sau sunt subiectul unui tip de abuz domestic. 40% dintre cei chestionaţi nu ştiu de existenţa unei legi care să pedepsească violenţa domestică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Peste două treimi dintre români au auzit de cazuri de violenţă domestică în ultimul an, însă doar 4% au acţionat în acest sens şi au alertat autorităţile”, se arată într-un studiu naţional realizat la cererea Fundaţiei Vodafone despre modul în care este perceput acest fenomen de opinia publică din România.

Dintre cei chestionaţi, 10% recunosc că au fost sau sunt subiectul unui tip de abuz domestic, iar aproape jumătate dintre aceştia (46%) sunt sau au fost victime ale unei agresiuni fizice.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”Rezultatele acestui studiu contribuie la înţelegerea fenomenului violenţei domestice în România şi ne arată cât de mult trebuie să creştem gradul de conştientizare cu privire la acest fenomen, având în vedere că peste 70% dintre români cunosc victime ale unor astfel de situaţii, dar sub 5% dintre ei aleg să se implice. Prin educaţie şi promovarea unei culturi a înţelegerii putem demonta miturile dăunătoare cu care societatea noastră este atât de obişnuită şi să ajutăm victimele violenţei domestice să găsească curajul necesar să iasă din relaţiile abuzive. De 4 ani, ne implicăm activ în acest domeniu, iar una dintre iniţiativele noastre este Bright Sky Ro, o resursă importantă de sprijin pentru victimele violenţei domestice”, a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone.

Potrivit studiului, pentru majoritatea românilor, violenţa domestică reprezintă în primul rând agresiune fizică directă, pe care 97% dintre respondenţi o consideră complet inacceptabilă. În schimb, doar 79% dintre aceştia sunt de părere că violenţa domestică de orice natură este complet inacceptabilă, definită ca acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică care se produce în mediul familial. Astfel, cu cât formele de violenţă domestică se îndepărtează de latura fizică, publicul tinde să adopte o abordare mai indulgentă în judecarea acestora.

75% dintre cei care asistă la episoade de violenţă domestică aleg să nu se implice pentru că sunt de părere că nu este treaba lor sau că ar putea încălca intimitatea celor implicaţi. Mai mult de jumătate (52%) tratează superficial situaţiile tensionate în cuplu, în special dacă partenerii se împacă ulterior.

Studiul mai scoate în evidenţă şi percepţia românilor asupra familiei din perspectiva raporturilor de forţă. 60% dintre cei chestionaţi consideră că, tradiţional, în România, bărbatul conduce familia şi uneori e nevoie să fie mai ferm. Violenţa domestică este justificată în opinia unora dintre respondenţi. Abuzul de alcool este considerat cea mai mare cauză a violenţei domestice (35%), urmat de infidelitate (28%).

În privinţa eradicării violenţei domestice, 90% dintre participanţii la sondaj consideră că Poliţia este cea care trebuie să intervină în astfel de cazuri, iar legile aspre şi informarea publicului sunt considerate a fi cele mai importante mecanisme pentru reducerea fenomenului. În antiteză, aproape 40% dintre cei intervievaţi au declarat că nu ştiu de existenţa ordinelor de protecţie sau a unei legi care să pedepsească violenţa domestică.

Studiul a fost realizat de D&D Research, în perioada 4-18 martie 2024, pe un eşantion reprezentativ de 1.112 persoane, femei şi bărbaţi cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban şi rural. Rezultatele obţinute au o eroare de maxim 2,9% pentru un interval de încredere de 95%.

Violenţa domestică reprezintă o problemă răspândită la nivel global şi totodată una dintre cele mai întâlnite încălcări ale drepturilor omului din lume. Toate persoanele pot fi expuse la violenţă domestică şi de gen, dar majoritatea victimelor sunt femei şi fete. Conform datelor Consiliului European, una din trei femei este agresată fizic sau sexual, de cele mai multe ori de către partener. Ratele de raportare variază în funcţie de ţară, fiind influenţate de factori culturali, sociali şi legali. Multe cazuri rămân neînregistrate din cauza fricii, a stigmatizării şi a gradului scăzut de conştientizare al acestui fenomen sumbru.

În luna mai 2020, Fundaţia Vodafone a lansat Bright Sky RO, primul instrument digital gratuit care oferă asistenţă şi sprijin specializat victimelor violenţei domestice sau celor îngrijoraţi de siguranţa cuiva cunoscut. Aplicaţia are o secţiune în care sunt explicate formele de abuz şi permite efectuarea de apeluri rapide către serviciile de asistenţă. Funcţia ”Jurnalul meu”, facilitează trimiterea securizată de fotografii, videoclipuri sau fişierelor audio. Aceste materiale pot fi ulterior utilizate drept dovezi, documentând abuzurile în faţa organelor de anchetă sau în instanţă. 

Fundaţia investeşte anual în jur de 2 milioane de euro în dezvoltarea comunităţilor defavorizate din România. Alături de celelalte fundaţii Vodafone din întreaga lume, scopul este să îmbunătăţească viaţa a 400 de milioane de persoane până în 2025. Este o organizaţie neguvernamentală românească înfiinţată în 1998, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei Vodafone România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.