În anul 2023, pe fondul eforturilor extinse ale autorităţilor de a stopa activităţile de trafic ilicit, peste 150 de milioane de ţigarete de contrabandă au fost capturate pe teritoriul României, la o valoare pe piaţa neagră de aproape 110 milioane de lei (22 milioane de euro).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Volumul capturilor reţinute anul trecut este în creştere cu aproape 40% faţă de 2022, iar acesta este cel mai ridicat nivel al capturilor de ţigarete ilicite din ultimii 5 ani, conform datelor sintetice de pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă de pe teritoriul României.

Spre comparaţie, în 2022 autorităţile au capturat peste 110 milioane de ţigarete de contrabandă, iar în urmă cu 5 ani, în 2018, volumul anual al capturilor s-a ridicat la 112 milioane de ţigarete***.

Conform celor mai recente date Novel Research, în 2023 media anuală a contrabandei a crescut în România cu peste un punct procentual, până la 8,2%. Aceasta după ce în 2022 nivelul mediu anual al contrabandei scăzuse semnificativ, la 7,1%, acesta fiind şi cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 15 ani, ceea ce a reprezentat implicit şi venituri mai mari la bugetul de stat.

În 2023, media anuală a contrabandei cu ţigarete în România se situează în media europeană din 2022, evaluată la 8,2% conform studiului KPMG. Anul trecut au avut loc 2 revizuiri succesive ale accizei la produsele din tutun şi nicotină, în contextul în care accizele şi preţurile ţigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare*. În ţările învecinate României, ţigările pot fi cumpărate chiar şi la aproximativ jumătate din preţ, contrabanda fiind astfel foarte profitabilă. De asemenea, România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.

“Tendinţa ascendentă a nivelului contrabandei cu produse din tutun, precum şi prevalenţa semnificativă a produselor contrafăcute indică riscuri majore care persistă la adresa siguranţei comunităţilor şi a dezvoltării economice, precum şi la adresa veniturilor la bugetul de stat. Pe de altă parte, nivelul semnificativ al capturilor de ţigarete ilicite din 2023 ne indică odată în plus că presiunea pieţei ilicite este în creştere, fiind nevoie ca lupta împotriva traficului ilicit să rămână o prioritate. Proiectul Ministerului de Finanţe privind dotarea birourilor vamale cu 26 de sisteme noi de scanare în perioada următoare, eforturile susţinute ale autorităţilor de aplicare a legii, suntem convinşi că vor contribui semnificativ la consolidarea eforturilor de combatere a traficului ilicit. Desigur, aceste eforturi trebuie susţinute de măsuri fiscale echilibrate şi predictibile, care să susţină un mediu de business legitim şi sustenabil, precum şi comerţul cu produse legale, reglementate şi taxate corect.

Cu o prezenţă de peste 25 de ani în România a BAT, ne bucurăm să fim parte din acest efort comun. BAT România rămâne unul dintre marii contribuabili ai ţării, cu circa 10,5 miliarde de lei plătiţi la bugetul de stat în 2022, şi un partener de încredere al autorităţilor în susţinerea eforturilor de combatere a contrabandei, prin intermediul proiectelor de informare şi conştientizare, dar şi prin donaţii de echipamente necesare la graniţele ţării, în cadrul campaniei Stop Contrabanda,” a declarat Ileana Dumitru, Director Corporate & Regulatory Affairs al Ariei Europa centrală şi de sud, BAT.

3 judeţe au înregistrat în 2023 peste jumătate din totalul capturilor anuale

În 2023, peste 55% din totalul capturilor de contrabandă s-a înregistrat la graniţele de vest, sud – est şi nord – est ale ţării, în judeţele Arad (cel mai mare volum de ţigarete destinate pieţei negre, peste 36 milioane de ţigarete), Constanţa (peste 28 milioane de ţigarete) şi Suceava (peste 21 milioane de ţigarete), potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.

Valoarea pe piaţa neagră doar a capturilor înregistrate anul trecut în aceste 3 judeţe se ridică la peste 52 de milioane de lei.

Contrafacerea, în creştere. Capturi semnificative de tutun vrac 

Comerţul ilegal cu bunuri contrafăcute ridică de asemenea semnale de alarmă, în condiţiile în care în primele 11 luni ale anului 2023 autorităţile au depistat 1.116 fapte de natură infracţională, de peste 3 ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, când au fost depistate 356*.  În continuare, aproximativ 25% din ţigările consumate în piaţa ilicită din România sunt contrafăcute, conform rezultatelor analizelor de laborator efectuate de producătorii participanţi la studiul pieţei ilicite cu ţigări.

De altfel, potrivit celui mai recent Raport al Organizaţiei Mondiale a Vămilor**** şi la nivel internaţional s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de reţineri de mărfuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală la graniţele UE. Numărul de reţineri raportate de autorităţi a crescut cu aproximativ 34% în 2021 faţă de 2020, majoritatea acestor reţineri fiind reprezentate de ţigări. Tot Organizaţia Mondială a Vămilor notează o creştere notabilă a capturilor asociate traficului ilicit online.

În acelaşi timp, comerţul ilegal cu tutun vrac ia amploare. În ultimele luni ale anului trecut autorităţile române au destructurat reţele de contrabandă care urmau să comercializeze ilegal peste 30 de tone de tutun vrac. Cele mai mari capturi, înregistrate în perioada septembrie – decembrie 2023, au avut loc în judeţele Constanţa, Călăraşi, Ilfov, Dolj şi Mureş, autorităţile reţinând aici peste 33 de tone de tutun vrac şi tutun pentru narghilea destinat consumului ilicit.

Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro,  o iniţiativă BAT de sprijin al eforturilor autorităţilor  prin centralizarea capturilor din întreaga ţară, dar şi prin informarea consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări.

Despre contrabanda cu ţigări în România

  • România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est şi, în acelaşi timp, cel mai ridicat nivel din UE la preţurile ţigaretelor, raportat la puterea de cumpărare, potrivit Nanny State Index 2023.  
  • România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.
  • Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă contravaloarea a 500 km de drum naţional modernizaţi. 
  • Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.
  • În 2022, ţigările reprezintă majoritatea (50%) din volumul capturilor raportate la nivel global

Despre BAT în România

  • BAT este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. Pe fondul reducerii nivelului contrabandei cu ţigări, BAT a avut o contribuţie totală cumulată la bugetul de stat de circa 21,5 miliarde de lei în 2022 şi 2021, s ub formă de taxe şi accize.
  • BAT este liderul pieţei tutunului din România, cu o cotă de peste 50%.
  • BAT are peste 3.000 de angajaţi şi creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanţul de distribuţie şi aprovizionare
  • BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzeşte, nu arde tutunul.

Despre BAT la nivel global

BAT este o companie de top cu o gamă variată de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv strategic este construirea unui viitor mai bun – A Better Tomorrow™ - şi reducerea impactului asupra sănătăţii prin asigurarea unor opţiuni variate de produse plăcute cu risc redus destinate consumatorilor adulţi.

Compania susţine clar că ţigările cauzează riscuri majore la adresa sănătăţii şi că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunţarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternative cu risc redus* dovedit ştiinţific. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transformă într-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrată cu adevărat pe consumatori.

Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu implică arderea tutunului până în 2030 şi de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii până în 2024. BAT şi-a stabilit o serie de obiective ambiţioase de sustenabilitate, precum neutralitatea emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 şi 2 până în 2030, eliminarea utilizării plasticului de unică folosinţă non-necesar şi realizarea tuturor ambalajelor din plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil până în 2025.

BAT are peste 50.000 de angajaţi. Grupul BAT a generat venituri de 27,65 miliarde de lire sterline în 2022 şi un profit din operaţiuni de 10,5 miliarde lire sterline.

Portofoliul strategic al companiei include mărcile sale globale de ţigarete şi o categorie tot mai largă de produse cu risc redus* din tutun şi nicotină, precum şi produse tradiţionale din tutun care nu implică ardere. Portofoliul include produse precum ţigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum şi produse orale tradiţionale precum snus şi snuff umed. În prima jumătate a anului 2023, 24 de milioane de consumatori au ales noile categorii de produse BAT care nu implică arderea tutunului, o creştere de 1,5 milioane faţă de anul 2022.

(Articol susţinut de BAT)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.