Statul New York a creat luni condiţiile legale pentru ca democraţii din Congres să obţină declaraţiile fiscale ale preşedintelui Donald Trump, mărind probabilitatea pentru noi modalităţi de investigare a situaţiei sale financiare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernatorul Andrew Cuomo a semnat un amendament la o  lege fiscală potrivit căruia comisarul Departamentului pentru Taxe şi Finanţe să pună la dispoziţie declaraţiile fiscale la solicitarea anumitor comisii din Congres.

”Acest proiect oferă Congresului posibilitatea să îşi îndeplinească responsabilităţile constituţionale, întăreşte sistemul nostru democrativ şi asigură că nimeni nu este deasupra legii”, a declarat Cuomo, care este de orientare democrată.

Avocatul lui Trump, Jay Sekulow, a reacţionat afirmând că legea este un exemplu al ”unei noi hărţuiri a preşedintelui. Vom răspunde în mod corespunzător”.

Legea, care intră în vigoare imediat, deschide o nouă cale pentru ca majoritatea democrată din Congres să investigheze afacerile lui Trump.

Legislativul statului New York a avut o majoritate democrată atât în Cameră cât şi în Senat de când democraţii au obţinut controlul în Senat în 2018.

Democraţii din Congresul SUA au insistat pentru obţinerea declaraţiilor fiscale ale lui Trump încă de când acesta a ajuns preşedinte.

În luna mai, secretarul trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a refuzat solicitarea Comisiei pentru fiscalitate din Camera Reprezentanţilor ca agenţia fiscală (Internal Revenue Service – IRS) să predea declaraţiile fiscale federale ale lui Trump pe o perioadă de şase ani, pe motiv să nu există un motiv legal legitim.

Comisia a iniţiat săptămâna trecută o acţiune în justiţie împotriva lui Mnuchin şi a Departamentului Trezoreriei, pentru a contesta decizia lui Mnuchin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.