Parlamentari şi oficiali din Statele Unite pregătesc propuneri pentru a încuraja companiile americane să îşi repatrieze producţia şi furnizorii din China, cu ajutorul subvenţiilor, facilităţilor fiscale şi a unor reglementări noi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Interviurile efectuate cu zeci de actuali sau foşti oficiali guvernamentali, directori de companii şi membri ai Congresului arată să au loc discuţii largi, inclusiv ideea unui ”fond de repatriere”, posibil în valoare de 25 de miliarde de dolari, pentru a încuraja companiile americane să ăşi modifice semnificativ relaţia cu China.

Preşedintele Donald Trump s-a angajat de mult timp să repatrieze producţia, dar criza coronavirusului şi îngrijorările legate de dependenţa lanţurilor de aprovizonare cu medicamente şi alimente din China intensifică interesul pentru această idee.

Joi, Trump a semnat un ordin executiv care conferă agenţiei pentru investiţii în străinătate noi prerogative, pentru a ajuta producătorii din Statele Unite. Potrivit preşedintelui, obiectivul este ”de a produce noi înşine tot ce are nevoie America, iar apoi să exportăm în lume, iar acest lucru include şi medicamentele”.

Administraţia Trump rămâne însă divizată în privinţa modului în care se poate face acest lucru, fiind improbabil ca subiectul să fie rezolvat în următorul pachet de măsuri fiscale de stimulare necesare pentru compensarea impactului economic provocat de coronavirus.

Măsurile au o rezonanţă specială în an electoral. În timp ce propunerile anti-China şi propunerile de susţinere a locurilor de muncă pot atrage alegătorii, oferirea de bani publici companiilor care şi-au mutat lanţurile de aprovizionare în China, într-o perioadă în care firmele mici dau faliment, ar putea să nu fie bine văzută.

Atât republicanii cât şi democraţii propun proiecte de lege petru reducerea dependenţiei SUA de produse fabricate în China, care în 2018 au reprezentat circa 18% din totalul importurilor.

O idee controversată discutată la Washington prevede alocarea a până la 25 de miliarde de dolari companiilor producătoare de bunuri esenţiale care îşi transferă producţia în Statele Unite, au declarat doi oficiali.

Consilierul pentru comerţ al Casei Albe Peter Navarro vrea ca guvernul federal să cumpere o cantitate mai mare de medicamente şi echipamente medicale fabricate în SUA, dar Trump nu a semnat un ordin executiv pe care îl susţine Navarro.

Secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin şi alţi oficiali favorizează construirea unor reţele de furnizori de încredere pentru medicamente şi echipamente medicale, au spus doi oficiali apropiaţi discuţiilor.

Oferirea directă de fonduri federale companiilor, pentru ca acestea să îşi repatrieze lanţurile de aprovizionare din China, ar intra probabil în contradicţie cu Organizaţia Mondială a Comerţului şi ar putea descuraja companiile străine să facă afeceri în Statele Unite, afirmă criticii.

Departamentul de Stat lucrează cu alte agenţii şi guverne străine pentru a diversifica lanţurile de aprovizionare faţă de cele din China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.