Agenţia de rating Standard & Poor's a revizuit perspectiva ratingului suveran al Marii Britanii, AA, de la stabilă la negativă, din cauza noului plan bugetar al guvernului, considerând că planurile de reducere a impozitelor ale primului ministru Liz Truss ar duce la continuarea creşterii datoriilor ţării, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de Finanţe Kwasi Kwarteng a anunţat, pe 23 septembrie, reducerea permanentă a unor taxe, în valoare de 45 de miliarde de lire sterline (50 de miliarde de dolari), nefinanţată, precum şi subvenţii temporare costisitoare pentru facturile de energie, pentru gospodării şi afaceri, punând lira sterlină şi obligaţiunile într-o poziţie dificilă.

În timp ce lira sterlină şi-a revenit de atunci, Banca Angliei a fost forţată să lanseze miercuri un program de urgenţă de achiziţie de obligaţiuni, pentru a stabiliza pieţele, şi a avertizat că va trebui probabil să crească semnificativ ratele dobânzilor, în noiembrie.

S&P, care plasează ratingrul datoriei guvernamentale britanice cu o treaptă mai sus faţă de rivalele Moody’s şi Fitch, a declarat că vede datoria publică britanică pe o traiectorie ascendentă, spre deosebire de previziunile anterioare, conform cărora aceasta va scădea ca pondere din produsul intern brut, din 2023.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.