Stada România, subsidiară din România a grupului Stada Arzneimittel AG, demarează lucrarile de construire a primei fabrici de medicamente construită de o companie internaţională în ultimii 30 de ani în România. Investiţia este de peste 50 milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Stada România, subsidiară din România a grupului Stada Arzneimittel AG, demarează lucrarile de construcţie a primei fabrici de medicamente construită de o companie internaţională în ultimii 30 de ani în România. Cu o investiţie de peste 50 mil euro, această nouă facilitate de producţie este amplasată în Parcul Industrial Arieş din Turda, judeţul Cluj”, anunţă compania.

Proiectul de tip greenfield este parţial susţinut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuţie de ajutor de stat.

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie până la un număr de 12. 

Întreaga suprafaţă a terenului achiziţionat este de 100.000 mp şi permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităţilor de producţie, prin construcţia unor noi clădiri, în funcţie de cererea pieţei şi raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei. 

Produsele finite din unitatea din Turda - atât medicamentele eliberate pe bază de reţetă, cât şi produse farmaceutice eliberate fără prescripţie medicală - sunt destinate să deservească cu preponderenţă Romania si pieţele din Europa, în care grupul Stada îşi desfăşoară operaţiunile.

„Stada dezvoltă la Turda prima fabrică de medicamente construită de la 0 în România de către o companie internaţională, punând astfel o piatră de temelie în transformarea României de azi într-un jucător important în sectorul farmaceutic European, securizând în acelaşi timp lanţul de aprovizionare în acest domeniu strategic. Am ales Turda pentru că este o localitate situată în inima unei regiuni cheie pentru Grupul Stada. Este aproape de depozitul nostru din Timişoara, aproape de unităţile de producţie din Serbia, precum şi de laboratorul nostru de testare ce deserveşte întreg grupul Stada la nivel global”, subliniază Mihai Fugarevici, directorul general al Stada România.

Fabrica Stada de la Turda va fi construită conform unor fundamente solide de sustenabilitate, folosind tehnologie modernă, de ultimă generaţie, precum şi o suită de facilităţi ce presupun un consum redus de energie, cum ar fi panourile solare fotovoltaice, sistemul termic solar şi acoperiş verde pentru echilibrarea fluctuaţiilor de temperatură. Etapele de construcţie şi partea operaţională vor fi coordonate de Veroljub Ljubinkovic, care va conduce proiectul în calitate de director al fabricii.

“Guvernul României susţine în egală masură atât investiţiile străine, cât şi pe cele autohtone, în domenii cheie, care poziţionează România ca jucător important pe harta Europei. Face parte din strategia noastră să asigurăm un cadru transparent şi onest pentru toate investiţiile care asigură o dezvoltare a calităţii vieţii în ţara noastră şi de asemenea creează noi locuri de muncă”, a declarat Ciprian Hojda, consilier de stat în Guvernul României, cancelaria prim-ministrului.

Termenul de finalizare a facilităţii de producţie este planificat pentru luna octombrie 2024. Exploatarea facilităţii presupune formarea unei echipe de 375 de angajaţi cu experienţă în industria farmaceutică.

Stada Arzneimittel AG este o companie farmaceutică cu sediul central în Bad Vilbel, Germania. Grupul Stada are o strategie de afaceri axată pe doi piloni: medicamente generice, inclusiv produse farmaceutice de înaltă specializare şi produse fără prescripţie medicală pentru consumatori.

La nivelul anului 2021 Grupul Stada a raportat o cifră de afaceri de 3.249 miliarde euro şi EBITDA de 776.5 milioane euro.

Stada Arzneimittel AG este prezentă în aproximativ 120 de ţări, cu aproximativ 50 de reprezentanţe, 20 de fabrici şi peste 12.500 de angajaţi în întreaga lume.

Stada România este parte integrantă a grupului STADA Arzneimittel AG si este prezentă pe piaţa din România din anul 1997 prin doua entitati, Stada M&D şi Stada Hemofarm (laborator specializat în testarea produselor provenite din întreg grupul Stada).

Stada oferă pacienţilor atât medicamente inovative şi generice, produse farmaceutice de înaltă specializare (biosimilare), cât şi produse de tip CHC (Customer Health Care).

La nivelul anului 2021, Stada România a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 29 milioane euro (incluzând vânzările asimilate ale produselor WALMARK, ce au fost integrate după cumpărarea companiei în anul 2019), plasându-se astfel în top 10 producători de medicamente generice.


 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.