Americanii sunt tot mai neliniştiţi de modul în care preşedintele Donald Trump gestionează economia Statelor Unite, care a fost unul dintre principalele sale atuuri, iar această erodare are loc concomitent cu creşterea sprijinului pentru libertatea comerţului, pe fondul războiului comercial cu China care afectează pieţele financiare şi încrederea oamenilor de afaceri, potrivit unui sondaj realizat de NBC News şi Wall Street Journal, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu o marjă strânsă de 49% - 46%, americanii încă aprobă modalitatea în care Trump gestionează economia, dar aceasta a scăzut de la o rată de aprobare de 51% - 41% la începutul lunii mai şi de 50% - 34% în iulie 2018.

În acelaşi timp, americanii afirmă că aprobă libertatea comerţului într-o proporţie de 64% - 27%, o marjă de peste doi la unu, în creştere de la 57% - 37% la începutul preşedinţiei lui Trump şi de 51% - 41% la sfârşitul preşedinţiei lui Trump.

Această schimbare a fost determinată în mare măsură de persoane independente politic, care susţin acum libertatea comerţului în proporţie de 77% - 15%. În rândul democraţilor, această susţinere este de 73% - 20%. Dar chiar şi între republicanii lui Trump raportul a devenit pozitiv, de 52% - 39%, faţă de abordarea mai sceptică de la începutul mandatului său.

Rata generală de aprobare a lui Trump a scăzut uşor în acest sodaj, de la 45% în iulie la 43%, nivel care este în marja sondajelor anterioare pentru un preşedinte ale cărui ratinguri s-au menţinut remarcabil de stabile, pe fondul unui electorat extrem de polarizat.

Opinia publică faţă de campania de realegere a lui  Trump este la fel de stabilă.  O proporţie de 40% din electorat afirmă că va vota pentru Trump în 2020, în creştere cu două puncte comparativ cu luna decembrie, Proporţia celor care au spus că vor vota împotrivă s-a menţinut la 52%.

Potrivit sondajului, a avut loc o creştere modestă a sprijinului pentru interzicerea armelor de atac de tip militar, după masacrele recente. O majoritate de 62% şi-au exprimat sprijinul pentru interzicere, în creştere de la 51% în iunie 2016.

Marea majoritate a persoanelor intervievate susţin controale mai riguroase pentru cumpărătorii de arme, legi pentru identificarea persoanelor periculoase şi un program pe bază de voluntariat în care guvernul ar răscumpăra arme de la actualii proprietari. Sondajul a arătat şi un sprijin limitat pentru presarea Congresului să acţioneze.

Aproape jumătate dintre persoanele intervietate, respectiv 45%, au spus că sunt îngrijorate că guvernul va merge prea departe pentru a restricţiona drepturile la arme, în timp ce 50% se tem că guvernul nu va merge suficient de departe. Între timp, sondajul a arătat că ponderea americanilor care afirmă că cineva din familie deţine o armă a crescut la 46%, de la 42% în sondajele precedente.

Americanii nu au fost impresionaţi de reacţia lui Trump la atacurile în masă recente din Dayton şi El Paso. Aceştia dezaprobă în proporţie de 52% la 36% modul în care a administrat situaţia după tragedii. O majoritate de 54% a afirmat că limbajul folosit de preşedinte în discursuri şi pe Twitter poartă o responsabilitate semnificativă pentru atacuri.

Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 10-14 august, în rândul a 1.000 de adulţi, şi are o marjă de eroare de 3,1 puncte procentuale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.