Afirmaţiile din raportul de control al Curţii de Conturi, conform cărora Ministerul Comunicaţiilor ar fi trebuit să deţină codul sursă al aplicaţiei pentru care Siveco a livrat licenţe de utilizare, sunt eronate şi reflectă neînţelegerea caietului de sarcini, a contractului şi a modului uzual de funcţionare a industriei IT, arată o reacţie a companiei Siveco la raportul Curţii de Conturi, transmisă News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Conform cerinţelor din caietul de sarcini, noi am ofertat servicii de mentenanţă în valoare de 25.500 euro pentru o perioadă de cinci ani. Aceste servicii nu numai că nu au mai fost contractate şi respectiv plătite dar au fost prestate cu titlu gratuit de către echipa Siveco la solicitările repetate ale beneficiarului", a precizat Siveco.

Potrivit companiei, costul licenţelor AeL livrate în proiectul eAcademie a fost de aproximativ 30.000 de euro. În plus, Ministerul Comunicaţiilor a primit dreptul de utilizare perpetuă a versiunii de AeL achiziţionate, pentru un număr nelimitat de utilizatori, au menţionat reprezentanţii Siveco, în reacţia transmisă News.ro.

Compania a precizat că, deşi mentenanţa proiectului a expirat la 6 iunie 2012, Siveco a continuat să furnizeze, tot în mod gratuit, servicii care să asigure sustenabilitatea sa.  

În prezent, conform evidenţelor existente la minister, în acest sistem e-learning sunt înregistrate peste 33.000 de persoane din mai multe instituţii publice, a completat Siveco.

Raportul public pe 2015, publicat de Curtea de Conturi, arată că platforma eAcademie, realizată de compania Siveco pentru Ministerul Comunicaţiilor în urma unui contract încheiat în 2011, a costat 5,9 milioane lei şi a fost folosită doar de 55 de funcţionari, prejudiciul total pentru buget depăşeşte 11 milioane lei.

Ministerul Comunicaţiilor se numără printre instituţiile pentru care Curtea de Conturi a emis opinie contrară în privinţa execuţiei bugetare pentru 2015. 

Principala neregulă descoperită este legată de derularea programului privind platforma eAcademie, destinată formării online a funcţionarilor publici.

"Niciun funcţionar public al unei alte instituţii publice, cu excepţia MCSI, nu a folosit platforma pentru a urma cursurile de instruire puse la dispoziţie, fiind înregistrat doar un număr de 55 de utilizatori (din numărul total de 66.000 de utilizatori, funcţionari publici din România, pe care a fost fundamentată platforma) din cadrul MCSI, care au urmat cursuri de instruire, în perioada octombrie 2011-2016 (data verificării efectuate de Curtea de Conturi)", arată raportul instituţiei de audit public. 

Inspectorii Curţii de Conturi au calculat că, la prejudiciul adus bugetului de stat, estimat la 5,9 milioane lei, se adaugă suma de 5,36 milioane lei reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere.

În plus, proiectul a consumat constant bani, deşi a avut eficienţă foarte redusă. 

"De la punerea în funcţiune, în anul 2011, a echipamentelor proiectului eAcademie pentru funcţionarii publici, sistemul a fost menţinut fără întrerupere în stare de funcţionare, conectat la sursele de alimentare cu energie electrică, în condiţiile în care nu a fost folosit şi nu a produs efectele scontate (indicatorii de rezultat), cheltuiala cu energia electrică consumată fiind estimată la suma de 325.000 lei", arată raportul. 

eAcademie este o platformă de instruire online pentru funcţionarii publici. Aplicaţia a fost realizată de Siveco, conţinutul a fost furnizat de către firma Altfactor Galaţi, iar partea de suport hardware a fost suportată de compania Omnilogic.

Proiectul era menit să ofere funcţionarilor publici soluţii de eLearning şi conţinut interactiv de instruire şi evaluare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.