Shell îşi va încheia operaţiunile onshore de petrol şi gaze din Nigeria, convenind să-şi vândă filiala din această ţară unui consorţiu de cinci companii în mare parte locale, pentru până la la 2,4 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gigantul energetic britanic a fost pionier în afacerile cu petrol şi gaze din Nigeria începând cu anii 1930. S-a luptat de ani de zile cu sute de scurgeri de petrol terestre, ca urmare a furtului, sabotajului şi problemelor operaţionale, care au dus la reparaţii costisitoare şi procese de mare nivel.

Din 2021, Shell a încercat să-şi vândă afacerea onshore de petrol şi gaze din Nigeria, dar va rămâne activă în sectorul offshore, mai profitabil şi mai puţin problematic din Nigeria.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Ieşirea Shell din această afacere face parte dintr-o retragere mai largă a companiilor energetice occidentale din Nigeria, deoarece acestea se concentrează pe operaţiuni mai noi şi mai profitabile.

Exxon Mobil, Eni şi Equinor au încheiat acorduri de vânzare a activelor în ţară în ultimii ani.

Grupul britanic va vinde Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited (SPDC) pentru o sumă de 1,3 miliarde de dolari, în timp ce cumpărătorii vor efectua o plată suplimentară de până la 1,1 miliarde de dolari aferentă creanţelor anterioare la finalizare.

”Acest acord marchează o etapă importantă pentru Shell în Nigeria, aliniindu-se cu intenţia noastră anunţată anterior de a părăsi producţia de petrol pe uscat în Delta Nigerului, simplificându-ne portofoliul şi concentrându-ne viitoarele investiţii disciplinate în Nigeria pe poziţiile noastre în apă adâncă şi în gaz integrat”, a declarat şeful pentru operaţiuni de exploatare, Zoë Yujnovich.

Cumpărătorul, consorţiul Renaissance, cuprinde ND Western, Aradel Energy, First E&P, Waltersmith, toate companiile locale de explorare şi producţie de petrol, şi Petrolin, o companie de comerţ şi investiţii cu sediul în Elveţia.

Vânzarea, pe care Renaissance a confirmat-o, necesită aprobarea guvernului nigerian.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.