Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nu a fost prezentă miercuri la discuţiile din Comisia economică a Senatului cu privire la insolvenţa City Insurance, astfel şedinţa fiind amânată, arată un comunicat de presă al forului legislativ. Conducerea ASF este convocată, săptămâna viitoare, pentru discuţii privitoare la situaţia falimentului City Insurance şi la comisia buget-finanţe a Senatului. Senatorii USR PLUS Claudiu Mureşan şi Silvia Dinică vor face paşi concreţi pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă privind felul în care ASF.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Răul deja a fost făcut, cel mai mare asigurător de pe piaţa românească a intrat în faliment şi paguba este enormă. Prioritatea în momentul de faţă este să împiedicăm ca un nou episod City Insurance să mai aibă loc”, a sintetizat senatoarea USR PLUS Silvia Dinică obiectivul imediat pe care îl are Comisia Economică din Senat, conform sursei citate.

În şedinţa de miercuri fusese invitată, la o primă discuţie, conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară – A.S.F. Conducerea ASF este convocată pentru discuţii privitoare la situaţia falimentului City Insurance şi la Comisia Buget, Finanţe din Senat, săptămâna viitoare.

Preşedintele Comisiei, senatorul USR PLUS Claudiu Mureşan, este de părere că se impune o comisie de anchetă privind felul în care ASF şi-a îndeplinit atribuţiile care-i revin, urmând ca împreună cu Silvia Dinică să intreprindă paşii concreţi în acest sens.

La discuţia de azi au participat avertizorul de integritate, angajat al A.S.F., delegaţi ai Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului – ANPC, reprezentanţi ai Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România – BAAR şi reprezentanţi ai Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România – COTAR. Nu a venit însă nimeni din partea A.S.F., conducerea acesteia invocând drept principal motiv, timpul scurt de la primirea invitaţiei de participare.

ANPC nu are competenţă pe acest subiect - au explicat reprezentanţii instituţiei - fapt pentru care a direcţionat toate plângerile primite în legătură cu City Insurance către A.S.F., aceasta având atât o Direcţie de Protecţie a Consumatorului în componenţa sa, cât şi toate pârghiile legale de intervenţie.

„Discuţia cu A.S.F. trebuie să aibă loc cât mai urgent posibil. A.S.F. este datoare cu explicaţii detaliate în ceea ce priveşte verificările şi măsurile luate faţă de City Insurance, din anul 2017 până în prezent.”, a declarat Silvia Dinică.

Această primă discuţie în cadrul Comisiei Economice a fost convocată pentru a vedea care au fost factorii care au făcut posibilă prăbuşirea companiei City Insurance, liderul pieţei asigurărilor RCA, cu peste 3 milioane de poliţe, mai indică sursa menţionată. 

Premierul Florin Cîţu a anunţat că a fost aprobată, în şedinţa de Guvern de miercuri, o ordonanţă de urgenţă care modifică legea privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor ca urmare a insolvenţei a companiei City Insurance. Şeful Executivului a adăugat că a cerut mai multe anchete deoarece această companie a fost auditată ani de zile şi ar dori să vadă şi acţiunile ASF şi controalele efectuate de ANAF.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.