Gazele care vor fi extrase din sectorul românesc al Mării Negre vor aproviziona doar piaţa românească şi statele din vecinătate, precum Bulgaria, pentru că cererea pieţei vest-europene va fi acoperită cu gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 2, a declarat marţi, la Bucureşti, directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful companiei austriece a vorbit, în faţa jurnaliştilor din România, despre diferenţe fundamentale între piaţa gazelor din Europa de Vest şi cea din regiunea în care se află România. 

"Zăcămintele de la Marea Neagră nu sunt în concurenţă cu proiectul Nord Stream 2. Gazele din Marea Neagră, când vor fi extrase, vor fi destinate pentru România şi pentru statele vecine. Ele vor creşte securitatea în aprovizionarea energetică pentru statele din această zonă", a spus Seele. 

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

"Nord Stream 2 este necesar pentru cererea existentă în Europa de Vest. Asistăm la un declin al producţiei de gaze în vestul Europei, care trebuie compensat prin importuri mai mari din Rusia", a adăugat el.

Proiectul Nord Stream 2 urmează să fie finalizat până la finalul anului 2019, în timp ce data începerii exploatării efective a gazelor de la Marea Neagră nu este cunoscută nici până acum, şeful OMV susţinând că este nevoie de evaluări suplimentare legate de potenţialul zăcământului.

Totuşi, germanul de la conducerea grupului OMV a dat asigurări că România nu va ajunge să importe gaze ruseşti livrate prin Nord Stream 2.

"România îşi asigură 100% din nevoia de gaze, multe ţări visează să fie în poziţia României. Avem un nivel înalt de confort în România în materie de gaze naturale şi ar fi bine ca România să evie importurile şi să exporte o anumită cantitate", a explicat şeful OMV.

Totuşi, gazele naturale care vor fi extrase de la Marea Neagră vor avea o piaţă asigurată în primul rând în regiune. 

"Piaţa pentru gazele de la Marea Neagră este în special aici, în România. Însă se pot furniza şi în alte state. Există deja în construcţie o conductă spre Ruse, se va putea exporta şi în Bulgaria", a afirmat Seele.

În 2012, consorţiul format din grupul american Exxon şi compania OMV Petrom a anunţat descoperirea unui zăcământ evaluat între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaz în blocul Neptun din Marea Neagră.

Însă unii experţi în energie au afirmat că zăcământul ar putea depăşi 100 de miliarde de metri cubi. Şeful OMV nu a făcut precizări suplimentare legate de evaluarea zăcământului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.