Directorul general al grupului energetic EDF a încălcat luni convenţia conform căreia şefii companiilor de stat franceze nu critică guvernul, pentru a-şi exprima ”şocul real” şi indignarea după ce Executivul a cerut companiei să vândă mai multă energie firmelor concurente la preţuri sub nivelul pieţei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o notă adresată managerilor văzută de Reuters, Jean-Bernard Levy a spus că a încercat să-i convingă pe miniştri să adopte un alt curs şi că acum analizează măsurile pentru a apăra interesele EDF.

Acţiunile companiei au scăzut vineri cu până la 25%, după ce guvernul preşedintelui Emmanuel Macron, care se va confrunta cu o luptă pentru realegerea sa în trei luni şi doreşte să scape de furia publicului faţă de creşterea facturilor la energie, a ordonat EDF să vândă mai multă energie nucleară ieftină firmelor rivale.

”Acesta nu este ceea ce am propus guvernului”, a spus Levy în nota internă. În schimb, a spus el, compania a recomandat acordarea unui ajutor direcţionat pentru întreprinderile mici şi pentru cei mai vulnerabili utilizatori industriali.

”După ce a luptat din greu împotriva ei, această decizie vine ca un adevărat şoc. Bineînţeles, trebuie să ne ocupăm de asta. Va cântări foarte mult asupra rezultatelor noastre”, a spus el despre măsura guvernului.

Referindu-se la măsurile guvernamentale, combinate cu probleme tehnice la mai multe centrale nucleare care le-au forţat să se deconecteze, Levy a scris: ”Această ştire zguduie compania. Mulţi dintre voi mi-aţi împărtăşit sprijinul şi chiar indignarea voastră şi vă înţeleg emoţiile. Să ştiţi că eu şi comitetul executiv rămânem foarte combativi. Împreună cu comitetul executiv, vom studia măsurile adecvate pentru consolidarea bilanţului grupului, precum şi toate măsurile care îi protejează interesele. În joc este capacitatea noastră de a ne proteja dezvoltarea strategică. Ne propunem să facem publice aceste măsuri într-un lună", a spus  şeful EDF.

 Statul francez deţine 84% din acţiunile EDF.

Grupul a estimat săptămâna trecută că decizia guvernului va reduce cu aproximativ 8 miliarde de euro (veniturile de bază din 2022, calculate înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.