Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Costel Alexe, susţine că va continua să pună presiune, indiferent cine conduce guvernul sau Ministerul Transporturilor, pentru a nu pierde şansa la dezvoltare pe care autostrada A8 o are pentru Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Costel Alexe a precizat după o întâlnire desfăşurată vineri, la Prefectura Iaşi, la care au fost prezenţi politicieni locali ai PSD, PNL şi USR, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, că este necesar un calendar ferm şi asumat din partea guvernului şi a CNAIR, astfel încât să nu fie pierdută finanţarea prin PNRR pentru cele două capete ale autostrăzii A8.

"Poziţia noastra este clară. Cerem Guvernului, Prim-Ministrului, Ministrului Transporturilor si Directorului General CNAIR un calendar clar, asumat, astfel încât să nu pierdem banii din PNRR pentru capetele din sectorul montan al Autostrăzii Moldovei, respectiv Târgu Mureş – Miercurea Nirajului şi Târgu Neamţ – Leghin. Pentru tronsonul Moţca – Ungheni, de care se ocupă Consitrans, proiectantul  ne-a asigurat că vom avea la începutul lunii august varianta finală de traseu. Consitrans consideră că fazarea proiectului, respectiv Moţca – Leţcani şi Leţcani – Ungheni, ar fi cea mai avantajoasă în acest moment. Această etapizare ar permite ca sectorul Moţca – Leţcani să fie scos la execuţie în cel mai scurt timp", a afirmat preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

El afirmă că oricare va fi soluţia aleasă în final, important este ca acest proiect să fie implementat.

"Vom continua să punem presiune, indiferent de cine conduce Ministerul Transporturilor, Guvernul sau orice altă institutie implicată,  astfel încât să nu pierdem această şansă la dezvoltare pe care o reprezintă A8 pentru Moldova'', a declarat Costel Alexe.

Potrivit şefului CJ Iaşi, pentru ca etapele birocratice să fie scurtate, Consiliul Judeţean Iaşi a realizat un grup de lucru interinstituţional împreună cu Prefectura, instituţii cu atribuţii în domeniu, ONG-uri care militează pentru A8 şi 20 de primării.

"Am căutat cele mai bune soluţii şi pentru conectarea la viitoarea autostradă, luând în calcul Parcurile Industriale, centurile oraşelor Podu Iloaiei şi Târgu Frumos şi traseul centurii de nord a Municipiului Iaşi, dar şi accesul la Spitalul Regional de Urgenţe şi Aeroportul Internaţional Iaşi. Consiliul Judeţean Iaşi îşi va asuma în continuare rolul de a mobiliza toţi actorii implicaţi în acest proiect, astfel încât să eliminăm orice fel de piedici birocratice'', a mai precizat preşedintele CJ, Costel Alexe.

Parlamentarii PSD de Iaşi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi directorul CNAIR au avut, joi, o discuţie privind subiectul Autostrăzii A8 (Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş), în special referitoare la segmentele propuse spre finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Potrivit PSD Iaşi, conducerea CNAIR şi-a asumat în faţa ministrului Grindeanu termene "extrem de clare" pentru implementare. 

Conducerea social-democraţilor ieşeni susţine că secţiunile Târgu Mureş - Miercurea Nirajului (24,3 km) şi Leghin - Târgu Neamţ (30 km) au, din punct de vedere procedural, date calendaristice aproape identice.

În cazul acestor două tronsoane, în următoarele luni, ar urma să se parcurgă toţi paşii, astfel încât să se ajungă în luna octombrie la emiterea acordului de mediu, în luna noiembrie la elaborarea hotărârii de Guvern, iar în decembrie 2022 să demareze efectiv procedura de achiziţie pentru proiectare şi execuţie. Cele două segmente au finanţare prin PNRR.

De asemenea, şefii CNAIR şi-ar fi asumat un calendar şi pentru sectorul Miercurea Nirajului – Leghin (160 kilometri) care ar trebui scos la licitaţie în ianuarie 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.