România nu va rămâne în urma altor state din punct de vedere al vitezei de integrare în Uniunea Europeană (UE) în cazul unui scenariu în care unele state vor avea o libertate de decizie mai mare în ceea ce priveşte viteza de integrare, această temere fiind nejustificată în contextul în care România va participa la proiectele europene cu o viteză de integrare mai mare, a declarat miercuri şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, la lansarea raportului economic pentru România în 2017 al Comisiei Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unul dintre scenariile privind viitorul UE după pasul decisiv făcut de Marea Britanie, de ieşire din uniune, vizează o Europă ”cu mai multe viteze”. Acest scenariu va lăsa libertate statelor de a avea o viteză de integrare mai mare sau mai mică, iar asta a elimentat temerile potrivit cărora România, unul dintre cele mai sărace ţări, ar putea rămâne în urma celorlalte.

Această temere nu este jusitificată, în contextul în care România ia parte la proiecte cu o viteză mare de integrare, a declarat Cristea.

”În acest scenariu, cine va dori să facă mai mult în ceea ce priveşte integrare, va face mai mult. Cine vrea sa facă mai puţin, va face mai puţin. Însă, nu ne propunem să împărţim UE în state care vor înainta mai rapid, şi altele care să înainteze mai lent. Se proiectează o temere, nu asta am vrut”, a afirmat Cristea.

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România a subliniat că, la nivelul comisiei, se doreşte ca Marea Britanie să fie primul şi ultimul stat care iese din UE. Brexit-ul a provocat discuţii aprinse la nivelul liderilor europeni legate de modul în care ar trebui să fie schimbat modul în care cooperează între ele statele europene. Însă, în toate scenariile avansate până acum, economia este un domeniu esenţial pentru a păstra UE competitivă la nivel itnernaţional.

”Am discutat despre cum facem să păstrăm UE relevantă pe plan internaţional. Daca nu păstram mersul lucrurilor, UE va fi mai puţin irelevantă în următoarele decenii”, a avertizat Cristea.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a declarat recent că Europa ”cu mai multe viteze” pe care o vor unii dintre liderii europeni după Brexit, spre marea nemulţumire a ţărilor est-europene, nu vizează să creeze ”o nouă Cortină de Fier”.

Liderii unor state din Europa centrală şi de est se tem că o Europă cu mai multe viteze va însemna o marginalizare a acestor ţări în ceea ce priveşte procesul decizional la nivelul UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.