OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, nu comentează declaraţiile politice legate de o posibilă întâlnire cu reprezentanţi ai Guvernului pe marginea păstrării preţurilor la carburanţi şi după creşterea accizei, dar asociaţiile din care face parte au avut discuţii cu autorităţile inclusiv pe marginea acestui subiect, a declarat joi directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Finanţelor a redactat recent un proiect de ordonanţă de Guvern prin care urmează să fie modificat Codul Fiscal, una dintre noutăţi fiind majorarea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că şoferii ar putea plăti mai mult pentru benzină şi motorină. Practic, Ministerul Finanţelor propune revenirea accizelor la carburanţi exact la nivelul din 2016, când era în vigoare supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2014.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat recent că măsura va avea un impact "nesemnificativ" asupra preţului resimţit de consumator.

"Pentru consumator nu va fi o povară, având în vedere că în acest moment preţul barilului şi al carburanţilor este redus. Discuţia pe care am înţeles că Ministerul Finanţelor a purtat-o cu operatorii economici este ca această creştere să fie practic absorbită în preţul actual", a mai spus recent şeful ALDE.

Mariana Gheorghe a declarat joi că nu comentează declaraţiile politice şi nici deciziile comerciale care vor fi luate de companie, dar a mai spus că asociaţiile din care face parte compania a avut discuţii cu autorităţile inclusiv pe marginea acestui subiect.

”Nu comentăm declaraţii politice. Nu o sa comentăm nici asupra deciziilor comerciale. Dacă decizia asupra accizei se aprobă, vom lua şi noi o decizie. Asemenea măsuri sunt sensibile şi pot influenţa competiţia. (...) Autorităţile au avut consultări pe mai multe subiecte cu asociaţiile din care facem parte. A fost discutat şi acest subiect”, a afirmat Gheorghe.

Ea a atras atenţia că, din preţul final, taxele reprezintă 50%, cotaţia internaţională a preţului ţiţeiului 35-40%, iar cheltuielile şi profitul companiei se înscriu în restul de 10-15%.

Gheorghe a subliniat că, la 1 ianuarie 2017, când Guvernul a decis eliminarea supraacizei şi reducerea TVA, preţul carburanţilor a scăzut cu 50 de bani într-o singură zi.

Majorarea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie va creşte preţul motorinei cu circa 10%, ceea ce va duce automat la mărirea tarifelor transportatorilor cu cel puţin 10%, la scumpiri în lanţ şi la apariţia de insolvenţe în rândul transportatorilor, iar protestele vor deveni o opţiune, au avertizat recent patronatele transportatorilor consultate de News.ro.

În plus, mulţi şoferi nu vor mai alimenta din România, preferând Ungaria şi Austria, ţări care vor oferi preţuri mai bune de luna viitoare şi o rambursare rapidă a unei părţi din accize, potrivit transportatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.