Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Floricel Dima, a declarat, vineri, la Galaţi, că dacă anul trecut suprafaţa de teren agricol irigat a fost de 200.000 de ha, anul acesta, prin acordarea gratuită a apei, s-a ajuns la 600.000 de teren agricol irigat, fără să se atingă însă obiectivul de 1 milion de hectare rigate, motiv pentru care în cadrul submăsurii 4.3, privind irigaţiile, a fost introdusă de curând o nouă condiţie, astfel încât minim 30% din valoarea proiectelor să poată fi alocată pentru achiziţia de instalaţii de irigat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de stat  Floricel Dima a afirmat într-o conferinţă de presă susţinută vineri, la Galaţi, că prin Legea 366, adoptată în primăvara acestui an, fermierii beneficiază de apă acordată în mod gratuit pentru irigaţii, lucru care a făcut ca suprafaţa de teren irigat să crească de la 200.000 de hectare cât a fost în 2016, la 600.000 de ha anul acesta.

Totuşi, secretarul de stat a precizat că obiectivul de creştere anul acesta a suprafeţei agricole irigate la un milion de hectare nu a fost atins întrucât cei mai mulţi fermierii nu dispun de echipamentele necesare irigării.

"Noi aveam aşteptări de peste 1 milion ha, dar am văzut că nu se poate îndeplini acest obiectiv pentru că agricultorii au fost luaţi pe nepregătite. Pe de o parte ne solicitau "Daţi-ne scutire la energie pentru apă sau să găsiţi o metodă de acordare astfel încât să  avem apa mai ifetin". Am găsit, am dat-o gratuit. În schimb ei nu erau pregătiţi cu mijloacele de aplicat apa, cu echipamente, utilaje, instalaţii", a afirmat Dima. 

Pentru ca suprafaţa irigată să crească, astfel încât să fie atins şi obiectivul de un milion de hectare de teren irigat, Ministerul Agriculturii a introdus o nouă condiţie  în cadrul submăsurii 4.3, privind irigaţiile, astfel încât minim 30% din valoarea proiectelor să poată fi alocată pentru achiziţia de instalaţii de irigat.

"Având în vedere că anul acesta nu am ajuns la suprafaţa pe care am estimat-o, având în vedere apa pe care am băgat-o pe canale, în submăsura 4.3, cea care e specifică irigaţiilor, am introdus condiţia ca cel puţin 30% din valoarea proiectului să poată să achiziţioneze de instalaţii de irigat, iar în această măsură ajutorul financiar e de 100%. Dar până acum se puteau realiza doar obiective de infrastructură, eu ştiu - să intervii asupra conductelor staţiilor de pompare, dar acum le dăm voie să  achiziţioneze şi echipamenetele de irigat organizaţiilor udătorilor de apă sau Federaţia udătorilor de apă, astfel încât aceste organizaţii să poată prin echipamentele achziţionate să mărească suprafaţa pe care o vor iriga", a mai spus Dima. 

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii Floricel Dima a fost prezent, vineri, la Galaţi, pentru a participa la deschiderea cele de-a XVI-a ediţii a Târgului de Toamnă, în Piaţa Centrală, unde, până duminică, peste 300 de producători şi comercianţi agricoli îşi expun la vânzare produsele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.