Societatea Naţională a Sării S.A anunţă, vineri, că şi activitatea de producţie a fost oprită la Salina Praid, odată cu activitatea turistică, pentru siguranţa turiştilor şi a muncitorilor. S-au dispus mai multe lucrări, dar infiltraţia apei din pârâul Corund a devenit necontrolabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Societatea Naţională a Sării S.A vă informează că, începând cu data de 05.05.2025, la Sucursala Salina Praid s-a sistat activitatea de producţie şi cea de vizitare. Începând cu data de 05.05.2025, în jurul orei 16.00, pe fondul producerii unor precipitaţii abundente (precipitaţii care continuă şi în prezent), într-un interval scurt de timp nivelul pârâului Corund a crescut semnificativ, apa pârâului cu debit foarte mare, venind cu aluviuni, deşeuri şi resturi lemnoase, opturând lucrările de punere în siguranţă realizate”, a transmis, vineri, într-un comunicat de presă SALROM.

Potrivit docimentului citat, apa pârâului Corund s-a infiltrat astfel în subteran, măsura imediată fiind aceea de a sista orice activitate desfăşurată.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”Măsurile adoptate au constat în încercările de a prelua cu ajutorul pompelor puse la dispoziţie de către ISU Oltul Harghita debitul din amonte şi încercarea de a redirecţiona apa în aval, dincolo de zonele considerate critice. Până la data prezentei, precipitaţiile au continuat, astfel încât singura măsură posibil a fi aplicată fiind aceea de încercare de a devia cursul de apă pe un alt traseu, dând astfel posibilitatea realizării unor lucrări de punere în siguranţă a tronsonului considerat critic”, a mai transmis compania.

Potrivit acesteia, se lucrează la acoperirea/ rambleerea locurilor de pătrundere a apei din albia pârâului Corund în minele vechi, personalul salinei încercând stoparea infiltaţiilor, inclusiv prin dirijarea apei pe canalele disponibile.

”Decizia de sistare a activităţii are drept scop punerea în siguranţă atât a personalului muncitor, cât şi a vizitatorilor, până la soluţionarea situaţiei, având în vedere infiltraţia apei din pârâul Corund care a devenit necontrolabilă, pătrunzând o cantitate mare de apă în mină. A fost întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă Harghita, care a hotărât efectuarea în regim de urgenţă de către Salina Praid sub coordonarea tehnică a Administraţiei Bazinale de Apă Mureş a lucrărilor pentru oprirea infiltraţiilor în mina şi pentru punerea în siguranţă a perimetrului minier de suprafaţă. De asemenea, s-a dispus demararea în regim de urgenţă a execuţiei lucrărilor pentru punerea în siguranţă a perimetrului minier aparţinând obiectivului Salina Praid”, anunţă SALROM.

Societatea Naţională a Sării SA anunţă că, prin specialiştii săi, împreună cu autorităţile locale (ISU Harghita, ABA Mureş, Apele Române şi Prefectura Harghita) depune toate eforturile pentru remedierea situaţiei şi reluarea activităţii.

Societatea Naţională a Sării – S.A este unul dintre primii 10 producători de sare din Europa.

Societatea Naţională a Sării S.A. este o societate pe acţiuni cu capital majoritar de stat (51%), capitalul privat fiind deţinut de către Fondul Proprietatea S.A (49%).

Răspândirea relativ largă a zăcământelor de sare pe teritoriul României a dus la apariţia şi dezvoltarea celor şapte exploatări miniere, ce au devenit ulterior şi sucursale ale Societăţii Naţionale a Sării S.A. În cinci dintre acestea - Salina Praid, Salina Târgu Ocna, Salina Slănic Prahova, Salina Cacica, E.M. Rm. Vâlcea –societatea a iniţiat şi a dezvoltat obiective cu caracter turistic şi balnear, destinate celor aflaţi în căutarea unui mod inedit şi sănătos de petrecere a timpului liber.

Anterior, oficialii salinei au anunţat închiderea pentru public, printr-un mesaj pe site-ul proipriu.

”Stimaţi clienţi, suntem închişi din motive tehnice până la o dată ce o vom comunica ulterior, ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, au scris, pe portalul web al salinei, reprezentanţii Salinei Praid. 

Aceştia au refuzat orice comunicare legată de motivele pentru care salina este închisă publicului ori privind situaţia în care se află mina pentru vizitatori. 

 

Oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita au transmis că în zona de exploatare a salinei s-au produs infiltraţii după ce, pe fondul ploilor abundente, apele pârâului Corod s-au umflat. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.