Rezultatele Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, au fost afectate în primul trimestru al anului financiar de greva piloţilor, de scăderea numărului de rezervări, precum şi de creşterea costurilor cu angajaţii şi cu combustibilul. Profitul companiei irlandeze a scăzut în perioada de trei luni încheiată la 30 iunie cu 20%, la 319 milioane euro, în timp ce veniturile au crescut cu 9% în trimestrul doi al anului, la 2,08 miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne aşteptăm la noi greve în perioada de vârf a verii, deoarece nu suntem pregătiţi să recunoaştem exigenţele nerezonabile care vor compromite fie tarifele noastre scăzute, fie modelul nostru extrem de eficient. Dacă aceste greve inutile continuă să afecteze încrederea clienţilor şi preţurile în anumite ţări, atunci va trebui să revizuim programul de iarnă, ceea ce poate conduce la reduceri ale flotelor în bazele afectate şi pierderi de locuri de muncă pe pieţele în care angajaţii competitorilor intervin în negocierile cu oamenii şi sindicatele noastre. Nu putem permite ca zborurile clienţilor noştri să fie perturbate inutil de către o mică minoritate de piloţi”, se arată în raportul publicat luni de companie.

Compania a fost afectată de două greve serioase ale piloţilor irlandezi în iulie, cu o a treia grevă anunţată pentru 24 iulie. De asemenea, echipajul de cabină ameninţă cu greve în Spania, Portugalia şi Belgia în 25 şi 26 iulie.

În greva programată în perioada 25-26 iulie, ar putea fi afectaţi aproape 50.000 de clienţi care călătoresc din şi spre Spania, Portugalia şi Belgia, urmând să fie anulate zilnic până la 300 de zboruri.

"Traficul a crescut cu 7%, ajungând la 37,6 milioane, în ciuda a peste 2.500 de anulări de zboruri cauzate de lipsa personalului ATC şi de grevele ATC. Tarifele scăzute ale companiei Ryanair au generat un factor de încărcare de 96%”, spune directorul general al Ryanair, Michael O'Leary.

În ceea ce priveşte problemele din sectorul personalului ATC (controlor trafic aerian), reprezentanţii Ryanair spun că pierderile repetate ale personalului ATC (în principal în Regatul Unit, Germania şi Grecia) şi grevele din Franţa afectează semnificativ programele de transport aerian din această vară.

Personalul ATC din Franţa a făcut grevă în 9 din cele 13 săptămâni în perioada aprilie, mai şi iunie, ducând la mii de zboruri anulate.

Ryanair a anulat, în al doilea trimestru al anului, peste 2.500 de zboruri, aproximativ 450.000 de clienţi fiind afectaţi. Punctualitatea a fost grav afectată, cu doar 75% din zborurile trimestriale aterizând şi decolând la timp, comparativ cu 89% anul trecut. Ryanair şi alte companii aeriene au iniţiat o acţiune în justiţie împotriva guvernului francez ”pentru a menţine cerul european deschis în timpul acestor perturbări inacceptabile din Franţa”.

În plus, cu un preţ al combustibilului de 80 de dolari pe baril, de la 50 de dolari anul trecut, unele companii aeriene europene mai mici au suferit o criză semnificativă a fluxurilor de numerar şi se apropie de încălcarea limitelor privind datoriile, spun reprezentanţii Ryanair.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.