Rusia şi Turcia au convenit să continue discuţiile privind un potenţial coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru exportul de cereale din Ucraina, după discuţiile de la Moscova, a transmis ministerul turc al Apărării, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o declaraţie, ministerul turc al Apărării a transmis că o navă turcească de marfă uscată, Azov Concord, a părăsit Mariupol în siguranţă, ca urmare a discuţiilor, şi a adăugat că a fost prima navă străină care a părăsit portul de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. 

Mariupol, situat pe coasta de sud a Ucrainei, a căzut sub controlul forţelor ruse şi separatiste în luna mai, după un asediu care a durat luni de zile. 

Ucraina este unul dintre principalii furnizori mondiali de grâu, dar transporturile au fost oprite de invazia Rusiei, provocând penurii alimentare la nivel mondial.  

Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut apel la ambele părţi, precum şi la vecinul maritim Turcia, pentru a fi de acord cu un coridor. 

În timp ce Moscova doreşte ridicarea anumitor sancţiuni occidentale pentru a ajuta la facilitarea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte, Kievul caută garanţii de securitate pentru porturile sale pentru a accepta planul condus de ONU. De asemenea, Ucraina a declarat că nu se poate ajunge la niciun acord fără aprobarea sa. 

Turcia, membră a NATO, a purtat discuţii directe cu Moscova şi ONU pe marginea planului, dar a declarat că sunt necesare mai multe pentru a ajunge la un acord.  

Ministerul turc al Apărării a declarat că discuţiile dintre delegaţiile militare turce şi ruse de marţi pentru a discuta despre coridor, plecarea în siguranţă a navelor în porturile ucrainene şi întoarcerea avioanelor turceşti pe aeroportul Borispol din Ucraina au fost lungi, "pozitive şi constructive". 

Ministerul a declarat că nava Azov Concord a părăsit portul Mariupol la câteva ore după întâlnire. Discuţiile au fost prezidate de generali desemnaţi să opereze o "linie telefonică directă" între Ankara, Moscova şi Kiev pentru a căuta o soluţie la criză, a adăugat ministerul.  

"S-a aflat că a apărut o înţelegere pentru ca discuţiile să aibă loc între Turcia, Rusia, Ucraina şi Naţiunile Unite pentru a rezolva problema. În acest cadru, s-a aflat că este aşteptată o întâlnire în patru în Turcia, după întâlnirile cu partea ucraineană şi ONU", se arată în comunicat. 

Marţi, surse din cadrul preşedinţiei turce au declarat că o reuniune între Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU va avea loc la Istanbul în următoarele săptămâni.   

Turcia s-a oferit să găzduiască la Istanbul un "mecanism de observare" care va fi format pentru a monitoriza implementarea planului coridorului maritim. 

Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară şi dă vina pe sancţiunile occidentale pentru lipsuri. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.