Rusia şi Iranul au discutat despre un schimb de bunuri şi de livrări de petrol şi gaze, precum şi despre înfiinţarea unui hub logistic, a declarat miercuri viceprim-ministrul rus Alexandr Novak, în timp ce Moscova contestă sancţiunile occidentale pentru operaţiunea sa militară din Ucraina, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia încearcă să răspundă sancţiunilor occidentale, care i-au redus exporturile şi producţia de petrol prin restrângerea comerţului şi a finanţării.

Statele Unite au interzis importurile de petrol rusesc la scurt timp după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina, în timp ce Uniunea Europeană ia în considerare un embargo treptat, determinând Rusia să suplimenteze livrările de petrol către Asia.

Industria petrolieră a Iranului are dificultăţi de ani de zile sub sancţiunile americane impuse din cauza activităţii nucleare a Teheranului.

”Desigur, Iranul a trăit (sub sancţiuni) de ani de zile şi am discutat despre experienţa iraniană. Iranul ar putea deveni un centru cheie de transport şi logistică pentru asigurarea transportului reciproc al mărfurilor”, a declarat Novak la televiziunea de stat rusă, în timpul vizitei sale în Iran, adăugând că cifra de afaceri anuală a schimbului de mărfuri între Rusia şi Iran are potenţialul de a creşte la 50 de milioane de tone în câţiva ani, de la 15 milioane de tone acum.

El a mai spus că Rusia ar putea furniza energie în nordul Iranului, în timp ce, în acelaşi timp, petrolul şi gazul iranian ar putea fi exportate în regiunile Asia Pacific din sud.

Novak a explicat că acordurile ar putea fi convenite în viitorul apropiat. Cele două ţări au discutat şi despre investiţii în unele proiecte de petrol şi gaze, a spus Novak.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.