Rusia livrează de miercuri mai puţine gaze naturale în Europa, într-o nouă escaladare a impasului energetic între Moscova şi Uniunea Europeană, care va îngreuna umplerea depozitelor de către UE, înainte de sezonul de încălzire de iarnă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reducerea livrărilor, semnalată de Gazprom la începutul acestei săptămâni, a redus fluxurilor prin conducta Nord Stream 1 - principala cale de livrare către Europa a gazului rusesc - la doar o cincime din capacitatea sa totală.

Nord Stream 1 furnizează în mod normal aproximativ o treime din toate exporturile de gaze ruseşti către Europa.

Marţi, ţările UE au aprobat un plan de urgenţă atenuat, pentru a reduce cererea de gaze, după ce au încheiat acorduri de compromis pentru a limita reducerile pentru unele ţări, în speranţa că un consum mai mic va atenua impactul în cazul în care Moscova opreşte complet livrările.

Planul evidenţiază temerile că ţările nu vor putea îndeplini obiectivele de reumplere a depozitele pentru asigurarea consumului şi încălzirii în timpul lunilor de iarnă şi că creşterea economică fragilă a Europei ar putea primi o nouă lovitură, în cazul în care consumul de gaze va fi raţionalizat.

Analiştii de la Royal Bank of Canada au spus că planul ar putea ajuta Europa să treacă peste iarnă, cu condiţia ca fluxurile de gaze din Rusia să fie la o capacitate de 20-50%, dar au avertizat împotriva ”mulţumirii de pe piaţă, că politicienii europeni au rezolvat acum problema dependenţei de gaze ruseşti”.

În timp ce Moscova a dat vina pe întoarcerea întârziată a unei turbine aflate pentru întreţinere în Canada şi pe sancţiuni pentru reducerile de aprovizionare, Bruxelles-ul a acuzat Rusia că foloseşte energia ca armă pentru a şantaja blocul şi a riposta pentru sancţiunile occidentale legate de invazia rusă în Ucraina.

Directorul general adjunct al Gazprom, Vitali Markelov, a declarat că compania nu a primit încă o turbină Siemens folosită la staţia de compresoare Portovaia a Nord Stream 1, aflată pentru service în Canada.

Citeste mai mult Markelov a spus că există riscuri de sancţiuni asociate cu turbina, în timp ce Siemens Energy a spus că Gazprom trebuie să furnizeze documente vamale pentru a aduce turbina înapoi în Rusia.

Miercuri, fluxurile fizice prin Nord Stream 1 au scăzut la 14,4 milioane de kilowaţi-oră (kWh/h) între orele 12:00-13:00 GMT, de la aproximativ 28 de milioane de kWh/h cu o zi mai devreme, livrări care erau deja de doar 40% din capacitatea normală. Scăderea vine la mai puţin de o săptămână după repornirea conductei după o perioadă de întreţinere programată de 10 zile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.