Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor de stat din Rusia a anunţat vineri că ia măsuri punitive împotriva a cinci companii IT străine pentru încălcarea legilor privind conţinutul online, care pot impune motoarelor de căutare să includă o declinare a răspunderii cu privire la încălcări, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea de reglementare, Roskomnadzor, a declarat că impune măsuri împotriva TikTok, deţinută de ByteDance, serviciul de mesagerie Telegram, Zoom Video Communications, iserviciului de chat Discord şi Pinterest.

Într-o declaraţie, Roskomnadzor a spus că măsurile sunt o reacţie la eşecul companiilor de a elimina conţinutul pe care agenţia l-a semnalat ca fiind ilegal şi vor rămâne în vigoare până când se vor conforma.

Niciuna dintre companii nu a răspuns imediat solicitărilor scrise de comentarii.

Roskomnadzor nu a precizat cu exactitate ce măsuri vor fi luate.

Motorul de căutare dominant din Rusia, Yandex, are deja o clauză de declinare a răspunderii pentru alte site-uri web pe care scrie: ”Roskomnadzor: site-ul încalcă legislaţia rusă”.

”Roskomnadzor a decis să aplice măsuri de executare... sub forma informării utilizatorilor de internet de către motoarele de căutare despre încălcările legislaţiei ruse de către companii”, a spus autoritatea de reglementare.

Rusia a amendat mai multe firme de tehnologie, în mare parte străine, pentru că nu au şters conţinutul pe care îl consideră ilegal. De asemenea, a avertizat site-urile împotriva încălcării unei legi adoptate la începutul lunii martie, care interzice ”discreditarea” forţelor armate, cu o pedeapsă de până la 15 ani.

Marţi, instanţele ruse au amendat unitatea de streaming live a Amazon, Twitch, cu 2 milioane de ruble (33.900 de dolari) şi Telegram, cu 11 milioane de ruble, pentru găzduirea conţinutului despre care Moscova a spus că ar conţine informaţii ”false” referitoare la evenimentele din Ucraina.

Parlamentarii ruşi au aprobat în iulie un proiect de lege care prevede sancţiuni mai stricte pentru companiile străine de internet, inclusiv declinarea răspunderii pentru motorul de căutare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.