Rompetrol Rafinare, companie controlată de grupul kazah de stat KazMunayGas ce administrează rafinăria Petromidia, a raportat pentru anul trecut un profit net consolidat de 21,92 milioane dolari, cu 62% mai puţin faţă de rezultatul înregistrat anul anterior, dar afacerile au crescut, potrivit raportului financiar preliminar publicat joi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a consemnat o creştere cu 13% în 2017 faţă de 2016, ridicându-se la 210,72 milioane dolari.

În plus, cifra de afaceri brută a atins valoarea de 4,15 miliarde dolari în 2017, mai mare cu 16% comparativ cu anul anterior, când s-a ridicat la 3,57 miliarde dolari.

“Rafinăria Petromidia a atins anul trecut un nou record istoric de procesare de la înfiinţarea platformei industriale (1979) de circa 5,66 milioane tone (16.800 tone pe zi), mai mare cu 5% faţă de nivelul atins în 2016. Principalii parametrii tehnologici şi operaţionali au atins niveluri record, cum ar fi cantitatea de benzină auto produsă de rafinărie (1,46 milioane tone) sau cea de motorină (2,74 milioane tone), dar şi cea de propilenă - 133.000 tone. Performanţele constante ale companiei, atât cele operaţionale, cât şi cele financiare, demonstrează încă o dată că investiţiile susţinute de KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas, de peste 1,4 miliarde dolari de la preluarea afacerii, au transformat acest business într-unul competitiv, dinamic şi sustenabil”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

Rezultatele financiare ale companiei au fost influenţate pozitiv şi de creşterea cu 20% a marjei brute de rafinare faţă de nivelul din 2016, precum şi de programele de optimizare a proceselor de producţie.

Exporturile realizate de diviziile de rafinare şi petrochimie ale Rompetrol Rafinare s-au cifrat în 2017 la 1,34 miliarde dolari, în creştere cu 22% comparativ cu 2016. Livrările s-au realizat atât către staţiile Rompetrol din Moldova, Bulgaria şi Georgia, dar şi către partenerii din regiunea Marii Negre, potrivit companiei.

”Compania a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de peste 1,2 miliarde dolari anul trecut. Valoarea contribuţiei la bugetul de stat a atins un nivel total de 13,7 miliarde dolari în perioada 2007 – 2017”, se arată în comunicat.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA (RRC) sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

”În anul 2017 rezultatul net al RRC a fost afectat negativ de o tranzacţie extraordinară cu caracter nerepetitiv aferentă schimbării politice contabile pentru imobilizări corporale, de la modelul bazat pe cost la modelul reevaluării. Trecerea de la cost la modelul de reevaluare va oferi o imagine mai transparentă şi actualizată a activelor societăţilor din grupul RRC”, se arată în raport.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.