Rompetrol Rafinare, companie controlată de grupul kazah de stat KazMunayGas ce administrează rafinăria Petromidia, a raportat în primele nouă luni ale anului un profit net consolidat în valoare de 56 milioane dolari, de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, când s-a ridicat la 20,87 milioane dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a consemnat, de asemenea, o creştere cu 26% în primele nouă luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, ridicându-se la 152,9 milioane dolari.

Cifra de afaceri brută a atins valoarea de 2,87 miliarde dolari în perioada ianuarie-septembrie, mai mare cu 12% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a ridicat la 2,57 miliarde dolari.

“Rompetrol Rafinare operează două rafinării cu tradiţie pentru industria românească, modernizate şi aduse la cele mai înalte standarde de performanţă. Recordurile operaţionale constante şi rezultatele financiare pozitive, precum şi impactul semnificativ pe care cele două rafinării îl au în economie au fost realizate în urma investiţiilor susţinute de KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

El spune că investiţiile pentru creşterea capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia, a gradului de flexibilitate a acesteia şi modernizarea instalaţiilor industriale s-au ridicat la peste 1,4 miliarde dolari începând din anul 2007.

”Rezultatele pozitive înregistrate au fost susţinute atât de creşterea cantităţilor de materii prime procesate de cele două rafinării operate de companie, Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, în condiţiile continuării programelor de optimizare şi eficientizare a proceselor operaţionale”, arată raportul companiei.

De asemenea, rezultatele financiare au fost influenţate pozitiv de evoluţia marjelor de rafinare.

În primele nouă luni, marja brută de rafinare a crescut cu 26% faţă de cea din aceeaşi perioadă a anului trecut.

”Deşi rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti au parcurs o oprire planificată în luna mai, unităţile de producţie au înregistrat o cantitate de peste 4,2 milioane tone de materie primă procesată în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut”, se precizează în raport.

În perioada iunie – septembrie, rafinăria Petromidia a prelucrat în medie circa 15.150 tone/zi de ţiţei. Pe fondul creşterii producţiei rafinăriei Petromidia, vânzările diviziei de rafinare au crescut cu 13% pe piaţa internă.

Rompetrol Rafinare este cel mai mare exportator de produse petroliere din România. În primele nouă luni, prin diviziile de rafinare şi petrochimie, exporturile s-au ridicat la 855 milioane dolari, în creştere cu 15% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016. Compania exportă în principal către partenerii din regiunea Mării Negre.

Prin derularea operaţiunilor sale, Rompetrol Rafinare a plătit peste 878 milioane dolari în primele nouă luni la bugetul de stat. Grupul KMG International a plătit, începând din anul 2007, peste 13 miliarde dolari la bugetul de stat al României.   

Actionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare este grupul KMG International, statul român având 44,69% din acţiuni.

Rompetrol Rafinare operează rafinăria Petromidia, rafinăria Vega, şi divizia de petrochimie, Rompetrol Downstream operează reţeaua de benzinării a Grupului şi Rom Oil reţeaua de depozite.

Cantitatea de materie primă procesată de rafinăria Petromidia a fost de 3,98 milioane tone în perioada ianuarie-septembrie, iar gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 80,2%. 

În ceea ce priveşte rafinăria Vega, cantitatea totală de materie primă procesată a fost de 263,6 mii tone în primele nouă luni ale anului, în crestere cu aproximativ 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rafinăria Vega Ploieşti este cea mai longevivă unitate de profil din ţară şi unicul producător autohton de bitum rutier.

Producţia totală de polimeri a fost de 102.500 tone, între ianuarie-septembrie, în scădere cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 108.500 tone, pe fondul opririi planificate a instalaţiei de polipropilenă.

Din punct de vedere cantitativ, vânzările de carburanţi au crescut cu 10% pe segmentul retail, cu 6% pe segmentul en-gros, iar cea mai semnificativă creştere a fost înregistrată pe segmentul GPL, unde vânzările au fost în creştere cu 34% în primele nouă luni comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe plan intern, începând cu 1 ianuarie 2017, TVA a scăzut cu 1 punct procentual, de la 20% la 19%, iar accizele la carburanţi au fost reduse cu 7 eurocenţi/litru.

Ulterior, accizele la carburanţi s-au mărit cu 32 bani/litru în două etape de cate 16 bani/litru, prima etapă fiind pe data de 15 septembrie 2017.

La sfârşitul lunii septembrie 2017, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 793 puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile.

”Conform datelor preliminare pentru luna octombrie, vânzările totale de carburanţi în perioada ianuarie - octombrie au atins un nivel record, de circa 2,7 milioane tone cu peste 11% faţă de volumul comercializat în perioada similară din 2016”, informează compania.

În cele zece luni ale anului, Rompetrol Downstream a înregistrat o creştere a volumelor de 7%, iar subsidiarele din Bulgaria, Moldova şi Georgia de 12%.

Rompetrol Rafinare (RRC), companie controlată de KazMunayGas prin intermediul unei firme înregistrate în Olanda, KMG International, este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 2,47 miliarde lei (537 milioane euro).

Ministerul Energiei are o participaţie minoritară, de 44,7% din Rompetrol Rafinare, în timp ce KMG International NV deţine 48,1% din capital.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.