Guvernul a aprobat, joi, două proiecte de lege privind aprobarea contractelor-cadru de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), prin care instituţia europeană acordă statului român, pentru perioada de programare financiară 2014-2020, două facilităţi de cofinanţare UE în valoare totală de 660 milioane de euro în vederea acoperirii parţiale a contribuţiei bugetului de stat la realizarea unor obiective de investiţii de mediu şi creştere economică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este vorba despre 300 milioane euro destinate obiectivelor de investiţii cuprinse în axele prioritare 3, 4 şi 5 din Programul Operaţional Infrastructură Mare, care se referă, printre altele, la promovarea utilizării eficiente a resurselor prin dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată şi de management al deşeurilor, protejarea şi conservarea biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate, promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor”, precizează Guvernul într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că alte 360 milioane de euro vor fi disponibile pentru obiective de investiţii cuprinse în axele prioritare din Programul Operaţional Competitivitate (integral), Programul Operaţional Capital Uman (integral) şi Programul Operaţional Infrastructură Mare axele prioritare 6, 7 şi 8, care vizează promovarea energiei curate şi a eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate şi, respectiv, sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei şi gazelor naturale.

Ambele împrumuturi vor fi disponibilizate până la 31 decembrie 2024.

Contractul-cadru dintre România şi Banca Europeană de Investiţii aferent Facilităţii de cofinanţare a UE pentru mediu 2014-2020 a fost semnat la Luxemburg, la 16 iunie 2016, iar cel aferent Facilităţii de cofinanţare a UE pentru creştere 2014-2020 a fost semnat la Bucureşti, la 15 iulie 2016.

Intrarea în vigoare a celor două contracte, respectiv, posibilitatea efectuării de trageri din împrumut, este condiţionată  de aprobarea acestora de către Parlamentul României.

Contractarea celor două instrumente de cofinanţare se încadrează în obiectivele Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2016-2018, prin care Ministerul Finanţelor Publice urmăreşte continuarea parteneriatului cu instituţiile financiare internaţionale pentru a beneficia de termenii şi condiţiile avantajoase oferite de aceste instituţii.

Ministerul Fondurilor Europene va fi desemnat agenţie de implementare, continuând să desfăşoare activităţile conferite de legislaţia relevantă privind implementarea programelor operaţionale 2014-2020. Totodată, Ministerul Fondurilor Europene va transmite, atât Ministerului Finanţelor Publice, cât şi BEI, raportări centralizate privind stadiul fizic şi financiar al proiectelor cuprinse în axele prioritare ale programelor operaţionale menţionate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.