Renovarea energetică a clădirilor are un potenţial enorm, dar legislaţia românească învechită trebuie să fie îmbunătăţită şi adaptată cerinţelor pieţei, spune Radu Dudău, coordonator al proiectului România Eficientă, cel mai mare proiect naţional privat de eficienţă energetică, derulat de Energy Policy Group (EPG) şi susţinut de OMV Petrom.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nota de plată pentru conformarea parcului de clădiri la noile reglementări europene privind performanţa energetică a clădirilor va fi uriaşă. De aceea, este absolut nevoie ca legislaţia românească să fie îmbunătăţită şi adaptată cerinţelor pieţei pentru a atrage capitalul privat – inclusiv coparticiparea proprietarilor – în lucrările de renovare energetică a clădirilor. Deşi considerabile, fondurile publice şi europene nu vor fi suficiente în acest sector”, spune Radu Dudău, coordonator al proiectului România Eficientă, cel mai mare proiect naţional privat de eficienţă energetică, derulat de Energy Policy Group (EPG) şi susţinut de OMV Petrom.

Prin iniţiativa ”Valul de renovări” a Comisiei Europene, concepută sub umbrela Pactului Ecologic European, România, ca şi celelalte state membre, va avea la dispoziţie fonduri europene fără precedent pentru renovarea clădirilor şi aducerea lor la noile standarde prevăzute de legislaţia europeană. Totuşi, aceste fonduri nu vor putea acoperi necesarul de investiţii, în condiţiile în care cele mai multe dintre clădirile existente sunt construite înainte de 1990 şi au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decât clădirile moderne.

„Instrumentele financiare europene nu pot să acopere, doar ele, o notă de plată exorbitantă necesară pentru aducerea întregului parc de clădiri la standarde de performanţă energetică prevăzute în Directiva privind Performanţa Energetică a Clădirilor. Trebuie să creăm în mod inteligent, prin consultare publică susţinută, baza legislativă şi de reglementare prin care capitalul privat să se alăture fondurilor publice – naţionale şi europene. Nu putem să rămânem blocaţi într-o legislaţie învechită. Altminteri, riscăm să ratăm o oportunitate definitorie a Pactului Ecologic European”, declară Radu Dudău, director al EPG.

Proiectul România Eficientă are două dimensiuni esenţiale: pe de o parte, comunicarea, educaţia şi conştientizarea publicului în ceea ce priveşte beneficiile eficienţei energetice; pe de altă parte, finanţarea şi realizarea lucrărilor de renovare la standarde nZEB (clădiri cu un consum de energie aproape zero) a mai multor şcoli publice din România. Primul proiect de acest tip, în curs de implementare, este renovarea la standarde nZEB a unui corp de clădire al unei şcoli din Ploieşti.

„România Eficientă este un proiect în care am decis să investim 4 milioane euro tocmai pentru că suntem conştienţi de nevoia de a îmbunătăţi eficienţa energetică, mai ales în clădiri, unde se consumă şi se iroseşte multă energie. Calitatea clădirilor este extrem de importantă pentru sănătatea noastră, starea sufletească şi munca noastră. Iar renovarea şcolilor, dintre toate tipurile de clădiri, este locul de început, având în vedere importanţa imensă a şcolilor bine încălzite, iluminate şi aerisite atât pentru copii, cât şi pentru profesori. Aceste şcoli urmează a servi drept modele de referinţă la nivel naţional şi regional pentru renovarea la standarde nZEB, oferind un exemplu de bune practici. Acest proiect ne-a dovedit că parteneriatul public-privat este de o importanţă majoră în derularea tuturor procedurilor şi lucrărilor”, declară Alexandru Maximescu, vicepreşedinte Reglementare şi Afaceri Publice Corporative din cadrul OMV Petrom.

Standardul nZEB  devenit obligatoriu pentru toate clădirile nou-construite sau care intră în renovare majoră de la 1 ianuarie 2021, pentru cele din domeniul public această obligaţie existând de la finalul lui 2018, conform legislaţiei româneşti care transpune directivele europene în domeniu.

Trebuie să evităm riscul de a „supra-tehnologiza” standardele nZEB, atrage atenţia Radu Dudău, coordonatorul proiectului România Eficientă, ceea ce ne-ar aduce note de plată greu de susţinut.

„Noi trebuie să obţinem proiecte nZEB pentru şcolile publice care să fie replicabile din punct de vedere tehnic şi financiar. Scopul nu este să creăm „o bijuterie a tehnologiei” la care nimeni nu poate avea acces, ci să obţinem un proiect realist la standarde avansate de performanţă energetică, abordabil şi replicabil, cu un cost suportabil pentru autorităţile locale din ţară”, spune Radu Dudău.

România Eficientă este un proiect privat, de interes public naţional, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, ce se desfăşoară până în 2022. Proiectul a demarat în vara anului 2019 şi constă în derularea unui program naţional de promovare a eficienţei energetice. România Eficientă îşi propune să sprijine atingerea ţintelor României pentru anul 2030 în privinţa reducerii emisiilor de carbon şi a creşterii eficienţei energetice, atât prin campanii de informare şi educare, cât şi prin realizarea unor proiecte concrete de renovare aprofundată în şcoli publice din diferite regiuni ale ţării.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.