Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,135 miliarde euro în perioada ianuarie-iunie, cu 38,1% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate marţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ianuarie-iunie 2018, deficitul de cont curent a fost de 3,717 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României. 

Deficitul comercial al României a avansat cu 21,8% în primele şase luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 7,69 miliarde de euro, arată datele publicate, recent, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor BNR, balanţa bunurilor a consemnat, în ianuarie-iunie, un deficit de 7,57 miliarde euro, în creştere cu 1,486 miliarde euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 104 milioane euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 204 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 240 milioane euro.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2,322 miliarde euro (comparativ cu 1,783 miliarde euro în perioada ianuarie - iunie 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 1,762 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 560 milioane euro.

În 2018, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 9,41 miliarde euro, cu 3,45 miliarde euro mai mare faţă de anul anterior,

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.