România a primit fonduri externe nerambursabile din 2007, când s-a alăturat Uniunii Europene (UE) şi a semnat acordul privind Spaţiul Economic European (SEE), şi până în 2014, de peste 404 milioane de euro în cadrul granturilor SEE şi norvegiene, urmând ca, până în 2020, România să beneficieze de o finanţare de 502,5 milioane de euro, au anunţat, marţi, reprezentanţii Ambasadei Norvegiei şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAP), în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Granturile SEE şi norvegiene reprezintă contribuţia Norvegiei, Islandei şi Principatului Liechtenstein la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la întărirea relaţiilor bilatelare cu cele 15 state din Europa Centrală şi de Est şi din zona baltică.

Peste 800 de proiecte au fost finalizate în cadrul Granturilor SEE şi norvegiene, până în aprilie 2017, în domenii precum sprijinirea afacerilor ecologice, cercetare, justiţie şi afaceri interne, reducerea sărăciei şi incluziune socială.

“Banii care au fost utlizaţi în acest mecanism au condus la multe realizări în toate domeniile. (…) În 2014-2021 o să avem aproape un miliard de euro care se adaugă celor 33 de milarde de euro, bani veniţi din partea Uniunii Europene prin cei doi piloni: Fondul de Coeziune - Fondul Social European şi Politica Agricolă Comună. Pentru 2014-2021 sectoarele importante de activitate către care ne îndreptăm atenţia sunt educaţia, sănătatea, cercetare,(…) de asemenea mediul de afaceri, combatea sărăciei şi promovarea incluziunii sociale”, a declarat în cadrul conferinţei de presă, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

România este cel de-al doilea stat beneficiar, ca mărime a investiţiei. România a beneficiat de finanţare din fonduri externe până acum în două etape: 2007-2009 (98,5 milioane de euro) şi 2009-2014 (306 milioane de euro). Pentru perioada 2014-2020, România va putea accesa fonduri în valoare de 502,5 milioane de euro din granturi SEE şi norvegiene, astfel că, până în 2020, România ar putea ajunge în total la finanţări în valoare de 906 milioane de euro.

Granturile SEE şi norvegiene alocate pentru 2014-2020 vizează domenii precum dezvoltarea afacerilor, cercetare, sănătate publică, dezvoltarea locală şi reducerea sărăciei, energie regenerabilă, mediu, antreprenoriat cultural, societate civilă, justiţie şi afaceri interne.

“Granturile SEE şi norvegiene au ca obiectiv reducerea disparităţilor economice şi sociale în Europa şi întărirea realţiilor bilaterale cu România şi alte state din regiune. Rezultatele cooperării noastre sunt încurajatoare: întreprinderile care au primit finanţare au devenit mai competitive şi au fost create noi locuri de muncă”, a afirmat ambasadorul Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.