ROCA Investments, companie de private equity din România, celebrează şase ani de activitate pe piaţa locală şi anunţă o evaluare curentă înainte de distribuirea dividendelor de 81,64 milioane euro pentru anul 2023, marcând o creştere faţă de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează şase ani de activitate pe piaţa locală. Compania anunţă o evaluare curentă înainte de distribuirea dividendelor de 81,64 milioane euro pentru anul 2023, marcând o creştere faţă de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an. Valoarea de piaţă a capitalurilor proprii ale ROCA Investments a crescut de 3,7 ori de la înfiinţare până la finalul anului 2023. În contextul unui an dificil, marcat de instabilitate şi multiple provocări, ROCA Investments a generat un randament al portofoliului de 6,63%”, anunţă compania.

Compania deţine, ca acţionar majoritar, două holdinguri specializate pe industrii strategice (materiale de construcţii şi agricultură) şi un portofoliu de participaţii minoritare în cinci companii româneşti.

Cifra de afaceri cumulată a companiilor din portofoliu a atins 345 milioane euro în 2023, generând un profit operaţional de 12 milioane euro şi oferind peste 2.000 de locuri de muncă la nivel naţional. De-a lungul celor şase ani de activitate, ROCA Investments a finalizat 25 de tranzacţii şi a realizat două exit-uri semnificative.

Pornind de la obiectivul declarat de a consolida zona de IMM-uri, în perioada 2018 – 2023, sumele investite de ROCA Investments în companii din România au ajuns la un total de 54 milioane euro investiţii directe şi alte 55 milioane euro investiţii realizate de companiile din portofoliu. Aceste investiţii strategic direcţionate au fost catalizatori importanţi pentru stimularea creşterii şi consolidării mediului antreprenorial, demonstrând angajamentul ROCA pentru dezvoltarea durabilă a sectorului privat românesc.

"Anul 2023 a reprezentat cea mai mare încercare de rezilienţă pentru ROCA Investments, cu provocări majore în domeniile cheie care compun portofoliul nostru: industria materialelor de construcţii şi agricultura. Asemenea unui maraton, acest rezultat intermediar este doar o bornă reper într-o cursă de anduranţă, un rezultat ce dovedeşte abilitatea de creştere chiar şi în condiţii de piaţă dificile. Spre deosebire de fondurile tradiţionale, cu un orizont de exit de 8-10 ani, ROCA Investments este structurată ca un fond evergreen, ceea ce ne permite nu doar să urmărim randamente investiţionale mai ridicate datorită beneficiilor efectului compus, dar şi să ne concentrăm pe consolidarea şi creşterea pe termen lung a companiilor din portofoliu, cu obiectivul de a crea campioni regionali," a declarat Rudolf Vizental, CEO şi co-fondator al ROCA Investments.

ROCA Investments aplică un model unic pe piaţa locală de private equity - modelul buy & build, cu specific de acţionar majoritar, specializat în preluarea şi transformarea companiilor antreprenoriale de dimensiune medie. După preluare, compania implementează strategii transformaţionale şi de consolidare, cu scopul de a oferi companiilor româneşti cu potenţial perspectiva de a deveni lideri regionali în sectoarele în care activează, printr-o abordare bazată pe inovaţie, generare de valoare adăugată reală şi sustenabilitate.

Principalul obiectiv pentru 2024 este consolidarea premiselor celui de-al treilea pilon de dezvoltare, alături de cele specializate pe materiale de construcţii şi agricultură. Acesta reprezintă un pas esenţial în pregătirea listării pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti în anul 2026, având ca ţintă atingerea unei valori de piaţă de 150 de milioane euro, valoare la care vor contribui şi două runde viitoare de majorări de capital.

ROCA Industry, holdingul de materiale de construcţii, a fost recent admis la tranzacţionare pe piaţa reglementată a BVB. Acesta acumulează un portofoliu de 9 companii active pe piaţa regională şi are o capitalizare de aproximativ 50 de milioane de euro, pregătindu-se să devină un jucător de referinţă pentru relansarea industriei româneşti de construcţii.

Holdingul ROCA AGRI RDF şi-a extins portofoliul cu un IFN destinat finanţării fermierilor, iar la nivel de business, cifra de afaceri a crescut la 183,7 de milioane de euro în 2023, comparativ cu 156,4 de milioane euro în 2022. Această creştere demonstrează adaptabilitatea şi capacitatea de a naviga cu succes prin condiţii de piaţă dificile.

În plus, ROCA Investments deţine şi un portofoliu de participaţii minoritare în 5 companii care au capacitatea de a-şi dubla performanţa în următorii doi ani. Acest segment a generat rezultate notabile, inclusiv evoluţia accelerată a companiei Ensys, specializată în sisteme fotovoltaice, cu o creştere de patru ori a cifrei de afaceri faţă de anul anterior, atingând 137 milioane de euro în 2023.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.