Platforma de investiţii ROCA Investments a anunţat joi că achiziţionează un pachet de 20% din acţiunile Artesana, brand românesc de produse lactate artizanale, şi că va construi o nouă fabrică de lactate de 4,6 milioane euro care va tripla capacitatea de producţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”ROCA Investments anunţă intrarea în acţionariatul Artesana, brand românesc de produse lactate artizanale de pe piaţa locală. Prin achiziţia unui pachet de 20% din acţiuni, ROCA îşi asumă misiunea de a susţine compania în dezvoltarea sa. Pe termen scurt şi mediu, ROCA şi Artesana se vor concentra pe construcţia şi dotarea unei noi fabrici de lactate, care va creşte capacitatea de producţie a companiei de cel puţin trei ori”, a anunţat platforma.

Început ca un mic business de familie în 2007, Artesana comercializează în prezent produse lactate artizanale naturale premium.

”ROCA Investments dobândeşte o participaţie de 20% în Artesana, unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti de lactate artizanale. Compania este la începutul unei etape de dezvoltare, cu perspective de creştere organică şi multiple posibilităţi de extindere într-un sector aflat pe un trend de consolidare. Dincolo de asta, argumentele care au stat la baza deciziei de a deveni acţionari în Artesana au fost potenţialul de scalare a companiei, care acţionează într-un domeniu vizat de ROCA, şi în acelaşi timp conexiunea pe care am simţit-o cu familia Donici, cu care împărtăşim aceeaşi valori şi principii. Artesana este un brand puternic, cu o promisiune clară, iar cel mai important lucru este că îşi respectă aceasta promisiune. Iar pentru noi este o mândrie şi o responsabilitate sa devenim parte din aceasta”, a spus Ionuţ Bindea, investment manager ROCA Investments.

Ca urmare a creşterii cererii de produse 100% naturale, Fabrica Artesana din Tecuci a atins pragul maximum al capacităţii sale de producţie. Pentru a acoperi cererea în creştere, familia Donici împreună cu echipa ROCA vor dezvolta o nouă fabrică pe terenul existent din Tecuci, în vederea triplării capacitaţii de producţie. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 4,6 milioane euro.

”ROCA a apărut în momentul în care aveam nevoie de un partener care să se implice alături de noi în business ca să putem duce compania la un alt nivel, în care să răspundem cererii pieţei de produse lactate artizanale la volumele necesare. Comunitatea formată de ROCA, precum şi abordarea companiei de a acţiona împreună ne-a convins că este partenerul potrivit pentru acest pas important”, a spus Daniel Donici, co-managing partner Artesana, şi care conduce businessul de familie alături de soţia sa.

Valoarea pieţei lactatelor a cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani, ajungând la aproximativ 5,4 miliarde lei în 2020, o creştere de aproximativ 60% faţă de anul 2008, deşi numărul companiilor a scăzut având în vedere trendul de consolidare din piaţă.

 ”Cu ROCA alături, Artesana va construi o nouă fabrică optimizată conform misiunii Artesana de prelucrare minimă a laptelui, intervenţie cât mai scurtă în parcursul termic şi tehnologic şi prin urmare păstrarea calităţilor naturale ale laptelui provenit de la fermierii din jurul Tecuciului”, a spus Alina Donici, co-managing partner Artesana. 

Segmentul bio a beneficiat de o creştere accelerată prin popularizarea trendului de health and wellness, care devine din ce în ce mai apreciat de către consumatorii români, spun reprezentanţii companiei.

Cu o cifră de afaceri estimată pentru anul 2020 la 3,7 milioane de euro, brandul Artesana se află pe piaţa românească din august 2012, iar în retail-ul modern din august 2013. Astăzi, produsele Valoarea investiţiilor până în prezent este de peste 1,5 milioane de euro. Artesana produce lactate artizanale naturale, iaurturi şi brânzeturi din lapte de vacă şi capră. Materia primă este furnizată de la fermierii locali din vecinătatea Tecuciului.

Artesana este fondată de Alina şi Daniel Donici, care au construit de la zero o fabrică de lactate în oraşul natal, Tecuci.

ROCA Investments este o nouă specie de private equity care oferă soluţii de capital, parteneriat şi management, dedicate IMM-urilor româneşti dintr-o arie largă de domenii de activitate.

ROCA Investments este o iniţiativă a comunităţii antreprenoriale locale, reprezentată de mari antreprenori locali şi de companii reputate şi în poziţii de leadership de piaţă, printre care: PIF Industrial (Grupul Dedeman), Dan Şucu (fondator Mobexpert), BT Investments SRL (divizia de investiţii a Băncii Transilvania), Theodora Popa (vice-preşedinte Grup Transavia), Adolf Bâclea, Cristian Ludovic Pop (fondator Animax), Vetimex SRL (familia Korponay), dar şi Impetum Investments, divizia de investiţii a CITR şi Andrei Cionca, CEO Impetum Group în nume personal.

Comunitatea de companii ROCA este formată din companii precum: Frigotehnica (deţinută  100%), BICO Industries (participaţie de 24%), Romcargo Maritim (participaţie de 60%), RDF Arad (participaţie de 40%), Electroplast SA (participaţie de  60%), MECANEX (participaţie de 30%), Piscicola SA (participaţie de 30%) şi Yellow.Menu (participaţie de 30%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.