Rezervele dovedite de gaze naturale ale României se vor epuiza în nouă ani, iar cele de ţiţei în 12 ani, dacă nu vor fi făcute investiţii pentru noi descoperiri de hidrocarburi, a declarat miercuri preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), Artur Stratan. Acesta subliniază că anul trecut au fost anulate multe investiţii, astfel că nivelul producţiei va continua să scadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai mult, prăbuşirea preţurilor internaţionale la petrol, din ultimii doi ani a pus o presiune foarte mare pe investiţiile din sectorul hidrocarburilor.

În iunie 2014, preţul petrolului Brent (de referinţă pe piaţa europeană) era de aproximativ 115 dolari pe baril, pentru ca în prezent să fie în jur de 48 de dolari pe baril.

"Gradul de epuizare la resursele de petrol este de 90%. Mai avem posibilitatea de a produce hidrocarburi în România doar pentru o perioadă limitată, respectiv 12 ani la ţiţei şi 9 ani la gaze naturale", a dspus preşedintele ROPEPCA, la o conferinţă pe teme energetice.

Acesta se referă la rezervele dovedite din zona onshore. 

Referindu-se la creşterea importurilor de gaze în această perioadă cu 400% faţă de anul trecut, evoluţia a fost generată de faptul că gazele din import sunt mai ieftine decât cele din producţia internă.

Producătorii interni de gaze plătesc taxe în plus pe care importatorii nu trebuie să le suporte, cum ar fi taxa pe stâlp şi impozitul suplimentar de 60%, potrivit ROPEPCA.

"Gazprom produce o cantitate egală cu întreaga producţie a României de ţiţei şi gaze în maximum zece sonde din Siberia, deci costurile de operare pot fi ţinute sub control", a menţionat şeful asociaţiei.

Costul de producţie în România este între 16 şi 18 dolari pe baril la ţiţei, iar preţul final nu poate fi scăzut, spun specialiştii. 

"Dacă va continua presiunea preţului ţiţeiului, veţi vedea foarte multe zăcăminte marginale care vor fi retrocedate, iar statul nu va avea ce să mai facă cu ele", a afirmat Stratan.

Referitor la noile niveluri ale redevenţelor, marii jucători din sector au avut discuţii în ultimele luni cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor.

Stratan spune că acestea s-au oprit odată cu plecarea secretarului de stat Gabriel Biriş, responsabil cu fiscalitatea, iar discuţiile vor fi reluate de la capăt cel mai probabil cu noul Guvern.

Viitorul cadru fiscal ar putea fi aplicat cel mai devreme de la 1 ianuarie 2018, estimează ROPEPCA. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.