Un grup format din cei mai mari retaileri şi giganţi ai comerţului online din Europa a cerut Comisiei Europene să limiteze comisioanele considerate excesive percepute de Visa şi Mastercard, susţinând că acestea afectează competitivitatea Uniunii Europene şi descurajează concurenţa, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Visa şi Mastercard, care controlează aproximativ două treimi din piaţa plăţilor cu cardul din zona euro, sunt acuzate de retaileri că aplică comisioane de sistem netransparente şi crescute nejustificat în ultimii ani.

Scrisoarea retailerilor, datată 13 mai şi obţinută de Reuters, avertizează că ”Schemele Internaţionale de Carduri (ICS) au reuşit să-şi majoreze comisioanele fără provocări competitive sau supraveghere din partea autorităţilor de reglementare”.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Retailerii invocă un raport din 2024 al The Brattle Group, care arată că, între 2018 şi 2022, comisioanele ICS au crescut în medie cu 7,6% pe an, ajungând la o creştere cumulativă de 33,9%, fără a exista o îmbunătăţire corespunzătoare a serviciilor oferite comercianţilor sau consumatorilor din UE.

Scrisoarea a fost adresată comisarului european pentru concurenţă Teresa Ribera, comisarului pentru servicii financiare Maria Luís Albuquerque şi vicepreşedintelui executiv pentru economie Valdis Dombrovskis.

Printre semnatarii scrisorii se numără organizaţii precum EuroCommerce, Ecommerce Europe, Independent Retail Europe, European Association of Corporate Treasurers şi European Digital Payments Industry Alliance. Membrii acestora includ branduri majore precum Aldi, Amazon, Carrefour, eBay, H&M, Ikea, Intersport, Marks & Spencer, Worldline, Nexi şi Teya.

Retailerii solicită Comisiei să intervină în temeiul legislaţiei antitrust a UE, să modifice regulile privind comisioanele de interschimb, să impună controale de preţ pentru comisioanele de sistem, să introducă cerinţe de transparenţă şi nediscriminare pentru furnizorii de plăţi şi să creeze instrumente de supraveghere pentru acţiunile acestor companii.

Visa şi Mastercard nu au oferit un comentariu imediat în legătură cu acuzaţiile.

Între timp, autorităţile europene explorează opţiuni precum euro-ul digital pentru a reduce dependenţa de furnizorii americani de plăţi, însă procesul legislativ lent în această privinţă stârneşte frustrare în rândul companiilor şi al factorilor de decizie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.