Restaurarea Bisericii Evanghelice din Sibiu, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale oraşului, este primul proiect de finanţare semnat pe POR 2014-2020, valoarea lucrărilor urmând să se ridice la aproape 22 de milioane de lei.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, marţi, la Alba-Iulia a fost semnat primul contract de finanţare din fondurile nerambursabile alocate României prin Programul Operaţional Regional, pe perioada 2014-2020.
Contractul a fost semnat de către directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, şi de Killian Dörr, prim preot în cadrul Parohiei Evanghelice Sibiu.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Proiectul intră deja în implementare, urmând a se finaliza în luna octombrie 2020.
Finanţat prin Prioritatea de Investiţii 5.1 a POR 2014-2020, proiectul are o valoare totală de 21,91 milioane lei, din care 21,47 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată, iar 438.000 de lei reprezintă cofinanţarea asigurată de către beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelică Sibiu.
”Ne bucurăm că primul contract prin care se alocă fonduri nerambursabile din POR 2014-2020 e din Regiunea Centru, la fel ca şi în perioada anterioară de finanţare, POR 2007-2013. Putem spune astfel că, în mod oficial, POR 2014-2020 porneşte la drum. Anul acesta sărbătorim 10 ani de când România a devenit stat membru al Uniunii Europene şi, în această perioada, noi am fost cei care am câştigat mai mult decât am cheltuit, deoarece ţară noastră a atras 25 de miliarde de euro în perioada 2007-2016. Pentru perioada de programare financiară 2014-2020, prin Programul Operaţional Regional, avem un buget de 828,19 milioane de euro fonduri nerambursabile prin care dorim, că şi în perioada anterioară, să susţinem principalele proiecte de dezvoltare ale oraşelor, ale infrastructurii rutiere şi sociale, precum şi cele turistice sau ale mediului de afaceri din cele şase judeţe ale regiunii, respectiv Albă, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru, citat în comunicatul de presă.
Prin proiectul ce vizează ”Punerea în valoare a clădirii de patrimoniu - Biserica Evanghelică C.A. Sibiu - prin lucrări de conservare, restaurare a clădirii şi modernizare a infrastructurii conexe - Piaţă Huet, Sibiu, Judeţul Sibiu” beneficiarul va conserva, proteja şi pune în valoare clădirea Bisericii Evanghelice “Sfânta Maria”.
Lucrările de conservare şi restaurare a clădirii vor fi realizate asupra paramentului interior şi exterior al Bisericii, asupra elementelor de piatră naturală exterioare, ferestrelor, vitraliilor elementelor de tâmplărie exterioară, a pardoselii interioare şi elementelor de artă. De asemenea, fondurile alocate vor viza investiţii în consolidarea pereţilor, a fundaţiei, refacerea sistemelor de încălzire şi răcire, alimentarea cu energie electrică, iluminatul interior şi exterior, extinderea reţelei de apă şi canalizare, precum şi modernizarea infrastructurii conexe.
Scopul proiectului este de a proteja Biserica Evanghelică “Sfânta Maria” din Sibiu, pentru a creşte numărul de turişti cu o medie anuală de 9,5%, dar şi inclusiv cel religios şi cultural, de a constitui un cluster inovativ în turismul cultural şi ecumenic, ce va avea că punct central Biserica Evanghelică “Sfânta Maria” din Sibiu.
Atractivitatea acestui obiectiv de patrimoniu naţional va creşte prin organizarea şi promovarea a minimum 60 de evenimente culturale încă din primul an de la finalizarea lucrărilor (concerte cu participare internaţională, expoziţii de pictură, ceramică, fotografie sau sculptură).
Deja Biserica Evanghelică din Sibiu este un monument emblematic al oraşului, aici având loc evenimentele culturale de excepţie, inclusiv prin aportul unor artişti străini. În urma lucrărilor executate prin acest proiect, caracterul de improvizaţie al dotărilor din acest locaş de cult şi de cultură va dispărea, sibienii şi turiştii fiind invitaţi să treacă mult mai des şi cu diverse ocazii, pragul acestui monument.
Biserica Evanghelică din Sibiu este unul dintre cele mai importante monumente istorice ale oraşului, dar şi unul dintre principalele obiective turistice.
Potrivit site-ului oficial al Primăriei Sibiu, Biserica Evanghelică este una dintre cele mai impresionante clădiri gotice din Transilvania. A fost ridicată în secolul al XIV-lea pe locul unde exista o veche biserică încă din secolul al XII-lea.
Clădirea este dominată de turnul pe şapte nivele care are patru turnuleţe pe colţuri. Turnul bisericii are 73,34 metri înălţime, fiind cea mai înaltă construcţie din Sibiu. În turn se ajunge urcând 192 de trepte care se opresc la cele patru turnuleţe de unde se oferă o vedere generală a oraşului. În turn se găsesc trei clopote.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.